Європарламент закликав Росію припинити тиск на Україну

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 12.09.2013 15:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21647

Європейський парламент називає неприйнятними дії Росії щодо країн Східного партнерства і закликає Європейську комісію до конкретних дій на підтримку цих країн.

Про це йдеться в резолюції, яку сьогодні схвалив Європейський парламент.

Документ, який підтримали всі головні політичні партії парламенту, закликає Європейську службу зовнішніх дій розглянути останні події, що «виходять за рамки виключно комерційного аспекту». Європейську комісію закликають «послати сильний сигнал підтримки усім країнам-членам Східного партнерства в їхніх євроінтеграційних прагненнях».

«Європарламент висловлює жаль тим фактом, що з наближенням Вільнюського саміту Східного партнерства, зростають різні типи тиску на країни Східного партнерства, що досягають фінальної фази переговорів про підписання чи парафування їх угод про асоціацію; вважає цей тиск неприйнятним; більше того, вірить, що прогресивна інтеграція країн-партнерів з ЄС є сумісною з продовженням їх гарних відносин з Росією», – йдеться в резолюції.

При цьому депутати закликали Росію утриматися від тиску на країни Східного партнерства і поважати їхнє суверенне право здійснювати власний політичний вибір.

Європарламент «чітко наголошує, що вільний вибір країн Східного партнерства, який не має жодного негативного впливу на торгівлю з Росією, не повинен призводити їх до таких наслідків як торговельні заходи, візова політика, мобільність працівників, втручання у заморожені конфлікти», – написано у документі.

Депутати висловили підтримку підписанню й парафуванню на Вільнюському саміті тих угод про асоціацію з країнами Східного партнерства, які будуть готові для цього.

Водночас у резолюції міститься заклик до країн Східного партнерства продовжити необхідну роботу для підготовки до підписання чи парафування угод.

Як повідомлялося раніше, Україна, Грузія і Молдова мають наміри підписати чи парафувати угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС на саміті Східного партнерства у Вільнюсі в листопаді. Такий крок унеможливить їх вступ до Митного союзу під керівництвом Росії.

Російська влада неодноразово заявляла, що підписання Україною угоди з ЄС призведе до ускладнення її економічних відносин з Росією.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.