Чи може сувора риторика влади Росії щодо України перерости у військовий конфлікт?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 12.09.2013 18:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21651

Торговельну війну з Україною російські політики підкріплюють загрозливою риторикою. Владімір Путін каже, що «ми ще обов’язково зустрінемося», а Жириновський вже третину території України назвав «російською землею».

Чого ще може чекати Україна від Росії у найближчі місяці перед підписанням угоди про асоціацію з ЄС? Й чи може жорстка риторика перерости у жорсткі дії?

У своєму недавньому інтерв’ю російському Першому каналу і агентству Associated Press президент Росії Володимир Путін, сказав: «Куди б Україна не йшла, ми все одно колись і десь зустрінемося. Чому? Тому що ми – один народ». Жорсткість цієї фрази Путін вирішив пом’якшити компліментом українській мові, музиці і танцям.

Висловлювання радника російського президента Сергія Глазьєва про те, що в разі євроінтеграції Україна «перестане бути суб’єктом міжнародного права», а також слова члена комітету з питань оборони Держдуми Росії Володимира Жириновського про те, що чверть території України – «російська земля», теж насторожують експертів.

До всього, накладаються ще аналогії з російсько-грузинським воєнним конфліктом 2008 року, якому передувала торговельна війна з грузинською мінеральною водою, вином та гострі висловлювання.

Росія має надто тісні відносини з Україною, щоб перейти межу?

Росія має надто близькі відносини з Україною, щоб перейти межу, вважає політолог Станіслав Бєлковський.

«Звичайно Росія ніколи не піде на війну з Україною, жодним чином. І тут треба усвідомлювати, що ключову роль у формуванні точки зору Владіміра Путіна на українські події, на те, як треба діяти в напрямку України, досі грає Віктор Медведчук. Особисті відносини між ним та Путіним залишаються дуже-дуже тісними. І військової складової цей конфлікт не матиме за жодних обставин», – каже Бєлковський.

Думку про те, що торгово-економічні та газові війни навряд чи переростуть у військовий конфлікт між двома країнами, поділяє й військовий оглядач порталу «Щоденний журнал» Олександр Гольц.

«Російська влада, звичайно, не представляє собою зібрання людей абсолютно адекватних, але все-таки такого ступеня неадекватності підозрювати у них не можна», – каже Гольц.

Більшість експертів сходяться на думці, що тиск на Україну ще посилюватиметься протягом часу, що залишився до саміту ЄС у Вільнюсі, але скептично оцінюють можливість військового конфлікту.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.