Резолюція Європарламенту щодо тиску Росії - безпрецедентна

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 12.09.2013 19:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21652

Ухвалена сьогодні резолюція Європарламенту є безпрецедентною, оскільки вперше стосується оцінки зовнішньої політики Росії.

Про це в заявив політичний експерт Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Володимир Горбач.

«Це безпрецедентна для Євросоюзу і Європарламенту резолюція», - сказав він. І пояснив, що попередні документи щодо Білорусі, України і Росії стосувались в основному внутрішніх проблем країн.

«А резолюції, яка би засуджувала нинішню зовнішню політику Росії, досі не було. І в цьому є її безпрецедентність і серйозність», – зазначив експерт.

Водночас Горбач наголосив, що резолюції Європарламенту є політичними документами і не мають прямої юридичної дії.

«Резолюція Європарламенту може вплинути на громадську думку, зокрема в країнах Європи, різною мірою на рішення Єврокомісії. Хоча вона ще більше враховуватиме зміни поточного політичного стану, а також двосторонніх відносин ЄС і Росії… А на саму Росію – навряд чи вплине. Вони не серйозно ставляться до Європарламенту і якщо й зреагують, то хіба у формі «сам дурак», – зазначив він.

Водночас експерт проводить паралелі між ситуацією з тиском Росії на країни-члени Східного партнерства та протистоянням держав у сирійському питанні.

«Зрозуміло, що сторони намагатимуться в комплексі розглядати як питання Сирії, так і євроінтеграції країн, що розташовані між ЄС і Росією. Якщо з російського боку не буде поступок з сирійського питання, то позиція ЄС в чорноморсько-балтійському просторі буде твердішою. Натомість, якщо буде досягнуто певної розрядки і порозуміння в питанні хімічної зброї в Сирії, то ЄС може з більшою готовністю покращувати свої відносини з Росією і в нашому регіоні. Ці питання тепер взаємозалежні, хоч за суттю і формою не обумовлені одне з одним. Але як елемент загальної геополітичної гри в світовому масштабі, ці питання стали важливими для обох сторін», – підсумував він.

Як повідомлялося раніше, Європейський парламент 12 вересня схвалив резолюцію, в якій називає неприйнятними дії Росії щодо країн Східного партнерства і закликає Європейську комісію до конкретних дій на підтримку цих країн. Крім цього, висловлюється підтримка підписанню й парафуванню на Вільнюському саміті тих угод про асоціацію з країнами Східного партнерства, які будуть готові для цього.

Як відомо, Україна, Грузія і Молдова мають наміри підписати чи парафувати угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС на саміті Східного партнерства у Вільнюсі в листопаді. Такий крок унеможливить їх вступ до Митного союзу під керівництвом Росії.

Російська влада неодноразово заявляла, що підписання Україною угоди з ЄС призведе до ускладнення її економічних відносин з Росією.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.