Економісти підрахували ефект від реформаторської ідеї Клименка

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 13.09.2013 11:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21655

Група аналітиків з Інституту фінансового права, Інституту стратегічних досліджень та Спілки податкових консультантів опублікувала свій звіт про те, що чекає на український бізнес, якщо впровадити в життя ідею податкової реформи глави Мінзборів Олександра Клименка.

Про це пише Forbes.ua.

Нагадаємо , що в липні Міністерство доходів і зборів України запропонувало знизити податок на додану вартість з 1 січня 2014 року зі 17% до 9%. Водночас відомство Клименка пропонує скасувати пільги з цього податку, а також ввести як компенсацію податок з обороту зі ставками 1% і 2%.

Аналітики відзначають, що через специфіку податку з обороту при його зборі з бізнесу відбудеться каскадний ефект - тобто чим більше елементів буде на шляху товару від першого виробника до кінцевого покупця, тим більшими стануть податки. Це ніяк не посприяє вузькопрофільним фірмам, вказує Тетяна Єфименко, голова Академії фінансового управління при Мінфіні.

Група експертів на чолі з МЦПД вирішила дослідити цю тезу на реально працюючих підприємствах, взявши дані Держстату, фінрезультати конкретних фірм. Вона прорахувала зміну податкового преса для них після комплексної податкової реформи.

"За нашими підрахунками, у разі введення подвійного ПДВ (9% +2%) податковий тиск збільшиться для тих бізнесів, частка доданої вартості в яких менша 19,8 %", - говорить голова Союзу податкових консультантів України Леонід Рубаненко.

Такого бізнесу в Україні - не більше десяти сфер, вказує звіт: хімічна промисловість та нафтопереробка, металургія, будівництво, торгівля, фінансовий сектор, операції з нерухомим майном і торгівля.

Для інших реформа може стати позитивом, зменшивши податковий тиск. Тим не менш, інший автор звіту, директор МЦПД Володимир Панченко уточнює, що дослідження лише запропоновано для обговорення з бізнесом, і його результати ще можуть правитися надалі.

Крім того, аналітики вказують на потенційні проблеми. Перш за все, введення податку з обороту при зменшенні ПДВ спровокує здешевлення імпорту. "Від видобувного виробництва до кінцевого споживача більшість матеріалів в Україні проходить 4-5 оборотів . Імпортні товари, що ввозяться в Україну, в основному це високотехнологічна продукція, і вона проходить на 2-3 обороти менше. А значить, і кумулятивний ефект для імпорту буде меншим", - зазначено у звіті. У цілому ціни на імпортні товари після реформи впадуть на 7,5 % - при тому, що вартість вітчизняних товарів, швидше за все, залишиться колишньою або навіть зросте.

Також влада не зможе повністю компенсувати втрати бюджетної системи у разі запуску реформи в її нинішньому вигляді. Наприклад, навіть у разі детінізації відразу 25% зарплат втрати Пенсійного фонду від зменшення ЄСВ до 18% дійдуть до 54,4 млрд гривень . Закрити цю нестачу доведеться за допомогою зовнішніх джерел - наприклад , кредитів МВФ (у розмірі $ 2,25 млрд ), зазначають аналітики.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.