У Європі відмовляються підписувати «старомодні» контракти з «Газпормом»

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 13.09.2013 18:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21663

Країнам Євросоюзу рекомендують не підписувати «старомодні» газові контракти з Росією з 2015 року.

Про це президент Литви Даля Грібаускайте заявила, виступаючи в Брюсселі в ході конференції «Європейська енергетична політика - у напрямку більшої солідарності».

«Це - старомодні угоди, в яких все зав´язано на кількості, і якщо ти не купуєш весь обсяг, ти платиш штраф. Це угода не ринкового типу. Це - старомодні відносини, з яких ми намагаємося вийти, і Європейська Комісія та Рада (ЄС - ред.) погодилися, що з 2015 року - це рекомендації країнам-членам не вступати в такого виду угоди взагалі, особливо, якщо вони закінчені (термін дії контрактів закінчився - ред.)», - заявила Даля Грібаускайте.

Президент Литви підкреслила, що країни Євросоюзу зрозуміли, що «повинні боротися разом».

«Революція шельфового газу, яка відбудеться через три роки, дійсно змінить можливості імпортувати енергетичні ресурси ззовні», - додала Грібаускайте.

У свою чергу дипломат постійного представництва Росії в ЄС Олександр Крестьянов заперечив, що використовувана «Газпромом» ціна була «розроблена нідерландським бізнесменом 40 років тому, і з того часу використовується багатьма компаніями, які торгують газом».

«Ви маєте на увазі ринкові принципи 40-річної давнини? Чудовий приклад! Ринкові принципи 40-річної давності і ціни 40-річної давності. Це - чудовий приклад того, як «Газпром» і Росія абсолютно не мають найменшого уявлення, що відбувається у світі», - зазначила у відповідь Грібаускайте.

Президент Литви висловилася за розробку «багатосторонніх, заснованих на правилах, рамок, як, наприклад, СОТ, які дозволять нам покладатися на міжнародні зобов´язання».

«Розвиток зрідженого природного газу та інших технологій його транспортування переводять енергетику зі статусу «природної монополії» в товар широкого вжитку. Таким чином, міжнародне співтовариство може думати над застосуванням правил, які охоплюють торгівлю товарами, на енергетичні ресурси», - підкреслила Грібаускайте, зазначивши, що переговори, які стартували в рамках Трансатлантичного торговельного та інвестиційного партнерства, дозволять «встановити загальні стандарти для торгівлі та інвестицією в енергетику і сировину, що призведе до розвитку глобальних стандартів».

Глава литовської держави також висловилася за тісне партнерство з постачальниками та транзитними країнами, що, за її словами, забезпечить «краще просування вперед».

«Це тільки одна причина, через яку тісна інтеграція з нашими східними партнерами важлива для ЄС, чому Вільнюський саміт повинен розглядатися як саміт можливості для ЄС, так само як і для східних сусідів», - впевнена литовський Президент.

Як повідомлялося раніше, прем´єр-міністр України Микола Азаров заявив, що «кожен день, поки діє нерівноправна газова угода з Росією, віддаляє Україну від Росії».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.