Президент Ющенко підтримав ініціативу Литви щодо руйнування монополії Росії

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 15.02.2007 15:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2167

Україна як транзитна держава має зайняти належне місце в енергетичній стратегії ЄС, вважає Президент Ющенко.

Україна та інші країни-транзитери мають зайняти належне місце в енергетичній стратегії Європейського Союзу, переконаний Президент Віктор Ющенко, повідомляє прес-служба Глави держави.

“Сподіваюся, невдовзі ми станемо свідками розроблення спеціальної енергетичної стратегії ЄС – Центрально-азійський регіон. У цьому контексті – на чому ми наголошуємо щоразу – Україна та інші країни-транзитери не повинні бути забуті”, – сказав В. Ющенко в інтерв’ю журналістам після покладання квітів до пам’ятника воїнам-афганцям.

Глава Української держави наголосив, що підтримує ініціативу Президента Литви Валдаса Адамкуса про необхідність координувати дії таких транзитних країн, як Україна, Литва і Білорусь.

І хоча на офіційному рівні відповідних “змістовних переговорів” ще не було, в політичних колах є розуміння, що цей діалог потрібно розвивати, зазначив В. Ющенко. Адже інтереси держав-транзитерів мають бути гармонізовані в рамках загальноєвропейського оптового енергетичного ринку.

Як повідомлялося раніше, вчора Президент Литви Валдас Адамкус виступив у Вашингтоні в ході офіційного візиту в США із заявою про те, що Литва розробляє стратегію відмови від домінування російських енергоресурсів на ринку країн Східної Європи. За його словами, Литва, разом з Україною і Біларуссю, працюють над розробкою альтернативних шляхів енергопостачань через західнолитовський порт Клайпеда.

Литовський Президент розраховує, що, наприклад, нафту постачатимуть з Норвегії і Венесуели залізницею з метою покриття "негайних потреб". В.Адамкус повідомив, що обговорив цю ініціативу з віце-президентом США Діком Чейні.

Раніше В.Адамкус закликав керівництво ЄС виступити єдиним фронтом в питаннях, які стосуються енергетичної політики Росії і ситуації з демократією в РФ.

Проте Захід застеріг такі ініціативи за участю білоруської сторони, оскільки в країні не вирішена ситуація дотриманням з прав людини, внаслідок чого введені санкції проти Мінська.

Тим часом, в російському Мінпроменерго прогнозують, що частка російської нафти в кінцевому споживанні країнами Європейського союзу (ЄС) до 2015 р. складе 20%.

Проте ці показники будуть досягнуті за рахунок реалізації трубопроводів, що йдуть в обхід Білорусії і України. Йдеться про систему "Східний Сибір - Тихий океан" (ВСТО), Північно-Європейський газопровід (ПЄГ, зараз Nord Stream), Бургас-Александруполіс і ін.

Проте, проектна потужність північних газпроводів значно поступається потужності українських ГТС й у цій системі не має нічого схожого на унікальні українські газосховища. Ватість будівництва цих газопроводів значно перевищує аналогічне будівництво на суходолі помірних широт. Тому частина експертів схильна вважати ці кроки Москви більше політичними.

Нагадаємо, що російський “Газпром” здійснює близько 25% необхідного Європі газу, 80% якого - через Україну. В цілому транзит газу через Україну в 2006 р. досяг 128,529 млрд куб. м при плані 134,897 млрд куб. м. З них до Європи поставлено 113,8 млрд куб. м, в країни СНД - 14,7 млрд куб. м.

Між тим, сьогодні у Росії виник дефіцит газу у внутрішньому балансі, який дорівнює 4 млрд. кубометрів. Надалі він буде зростати і експерти висловлюють сумнів у тому, що Росія здатна виконати контракті поставки на ринки Європи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.