Міжнародні експерти вбачають у Митному союзі неоімперіалістичну нору та фантомні болі Кремля

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 17.09.2013 16:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21676

Європейські й американські експерти називають Митний союз катастрофою для всіх його учасників, але найбільше для Росії, неоімперіалістичною норою та новим Радянським союзом, для якого найбільшим “трофеєм” є Україна.

Старший науковий співробітник Інституту міжнародної економіки Петерсона (США), шведський економіст Андерс Аслунд вважає, що заохочення сусідніх держав до вступу у Митний союз дорого коштує Росії та перетворює найближчих сусідів у найбільших ворогів

"Просуваючи план створення політичного Євразійського союзу держав-сусідів, Кремль ще більше закопує себе в неоімперіалістичну нору, імовірно щоб таким чином апелювати до російських націоналістичних сентиментів", – вважає Аслунд.

За його словами, Росії це дорого коштує, шкодить її економіці та відмежовує країну від решти світу.

"Митний союз – це катастрофа для всіх, хто до нього залучений, але найбільше для Росії, яка його ізолює. Економічно її протекціоністське об’єднання напіврозвинених країн утримує їхні економіки від розвитку. Політично жорстока агресія Росії, щоб змусити країни всупити до союзу, перетворює потенційних друзів на ворогів. Росія повинна компенсувати витрати, які вона спричинює іншим державам, отож має залишати їм рахунки. Ніхто не потерпає більше від Митного союзу, аніж сама Росія", – упевнений Аслунд.

Для видання Die Zeit Андреас Умланд писав, "вихід Києва із трійки східнослов’янських націй – “великорусів, малорусів та білорусів” – до сьогодні викликає фантомні болі російської народної душі".

"Кожен, хто має російське зовнішньополітичне мислення, відстоюватиме думку, що Україна є якщо й не головним, то одним з пріоритетів Росії у так званому “ближньому зарубіжжі”, – зауважує експерт.

Французький філософ Філліп де Лара припустив, що Україна знову може стати провінцією імперії, адже Митний союз серйозніше, ніж ЄС, працює над майбутнім України.

"Чи усвідомлюють європейці, що ставкою в цій грі є незалежність України, якій сьогодні загрожує знову стати провінцією імперії? Митний союз серйозніше працює над майбутнім України, ніж європейська зваженість, використовуючи газовий шантаж", - зауважив він.

На думку провідного американського геостратега Збігнєва Бжезінського, перед Вільнюським самітом Кремль намагається активізувати в’янучу доктрину «Русского міра».

За словами Бжезінського, в Росії мало розуміють, що євроінтеграція України вигідна РФ, оскільки може зміцнити російсько-європейські взаємини.

Він також вважає, що заяви російської влади, що Митний союз – це насамперед економіка, не відповідають дійсності.

"Цілком очевидно, що його (МС – Ред.)сутність полягає в спробі підкорити одну за другою незалежні сьогодні пострадянські країни. Україна в цьому контексті є найбільшим "трофеєм", і думаю, що росіяни сповнені рішучості підпорядкувати її. Насправді ж питання в тому, чи готові українці відстояти свою незалежність? Тому самі українці мають визначити те, чи їм бути знову провінцією у складі більшої Росії", - підкреслив Бжезінський.

Відносини України та Росії схожі на драму, вважає експерт Центру європейської політики у Брюсселі Аманда Пол.

"Насправді договір про асоціацію не перешкоджає Україні розвивати конструктивні відносини із Митним союзом до того моменту поки це базується на повазі до правил СОТ та не суперечить угоді про глибоку та всеохопну зону вільної торгівлі. Договір, який буде вигідним як для України, так і для ЄС, не має йти на шкоду відносинам України з Росією та іншими сусідами. На жаль, Росія не бачить це таким чином. Для Росії збереження впливу на Україну – це швидше екзистенційний імператив, а ніж пріоритет зовнішньої політики", – вважає експерт.

Американський політолог та викладач Institute of World Politics Пол Ґобл вважає затягування України в Митний союз помилковим підходом.

"Переслідуючи короткострокові цілі підвищення прибутків російських олігархів та маючи переконання, що це просуватиме російські інтереси, і не зважаючи на можливий вплив такого підходу на російські національні інтереси, Москва відмежовує від себе Україну та Білорусі. Ці країни вона протягом тривалого часу розглядала як своїх невід’ємних союзників. Зараз, як результат, вона їх може "втратити" так само як втратила країни Балтії: Естонію, Латвію та Литву, які зараз міцно закріпилися у НАТО та ЄС", – вважає експерт.

Британський експерт Джон О’Салліван наголосив, що тривале неоімперське ставлення Росії до країн-сусідів є найбільшою загрозою для їхньої безпеки. "Це також загрожує і російській безпеці. Захід повинен подумати над шляхами зближення Москви та євроатлантичних інституцій", - підкреслює О’Салліван.

Аналітик Eurasia Review Ніколас Кауфман зауважив, що "Україна перебуває між все більш загрозливою Росією та летаргічним Брюсселем".

"Як політичну противагу до співпраці з ЄС, Росія створила, спільно з Білоруссю та Казахстаном, Митний союз, який колишня Держсекретар США Хіларі Клінтон назвала новим Радянським Союзом… В цілому, Угода про асоціаціюдопоможе країні на кам’янистому шляху по дорозі від сов’єтизму до демократії", – зауважив Кауфман.

Екс-голова моніторингового комітету ПАРЄ Ганне Северінсен вважає, що як Росія повинна поважати право вибору своїх сусідів. Северінсен шкодує, що "Росія за часів Путіна, продовжує велику історичну помилку постійного наголошення на "фантомному болі", через мирний кінець Радянської імперії".

"Росія могла б мати плідні відносини і ще більший вплив, якби вона обрали добросусідське ставлення і визнала раз і назавжди, що більшість України вільно проголосувала за незалежність у 1991 році. Від визнання цього факту, обидві країни могли б мати ситуацію "win – win" добровільної двосторонньої співпраці", - вважає вона.

"Я сподіваюся, що у довготривалій перспективі "м’яка сила ЄС" буде сильнішою ніж "великий кийок" Росії", - наголосила Ганне Северінсен.

Європейські експерти активно обговорювали готовність Вірменії вступити до Митного Союзу, не оминаючи при цьому й долю України.

Так експерт з питань Кавказу американського Фонду Карнеґі Томас де Ваал вважає, що приєднанням Вірменії до Митного союзу Росія сигналізує офіційному Києву, що зробить усе можливе, щоб і її приєднати до цього об’єднання.

"Приєднання Вірменії є завданням середньої важливості для Росії. Набагато важливіша мета, центральний для Росії елемент у проекті Митного союзу – участь України", – наголосив де Ваал.

Таку ж думку висловили експерти The Economist Intelligence Unit: за їхніми переконаннями, успіх проекту Митного союзу сильно залежить від участі України. "Ймовірно, це також необхідно для того щоб "продати" Митний союз жителям Росії… Вступ України до Митного союзу може змінити сприйняття інтеграційного проекту для громадян Росії, що занепокоєні імміграцією із Центральної Азії", – йдеться у звіті The Economist Intelligence Unit.

На думку аналітиків, це є однією з причин того, чому Росія докладає стільки зусиль, аби заблокувати євроінтеграцію України.

В іншій аналітичній статті The Economist, експерти наголошували, що "залякування України, швидше за все, відштовхне її ще далі і збільшить напруження у відносинах Росії та ЄС".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.