“Невловимий Джо”. ГПУ запевняє, що поверне Мельника із США в Україну

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 18.09.2013 17:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21688

У Генпрокуратурі заявили, що вживатимуть усіх заходів, щоб притягнути до відповідальності скандального екс-ректора Петра Мельника, який втік до США.

Про це у середу повідомила заступник генпрокурора Лілія Фролова в інтерв’ю "Інтерфакс-Україна".

"Я хочу з усією відповідальністю заявити, що Генпрокуратура буде вживати всі заходи, передбачені національним законодавством, для того, щоб все-таки Мельника притягли до відповідальності", - зазначила Фролова.

Заступник генпрокурора нагадала про існування договору про взаємну правову допомогу між Україною та США.

"Ми відправили туди міжнародно-правове клопотання для того, щоб нам надали відомості про те, на якій підставі, за якими документами Мельник перетнув кордон, а також в якому статусі сьогодні перебуває на території США сам Мельник", - розповіла заступник Пшонки.

При цьому вона пояснила, що терміни надання відповіді на даний запит не обумовлені, але висловила надію, що в найближчі місяць або два ГПУ може отримати інформацію, яка її цікавить.

Відповідаючи на запитання, чи не повторить ректор-втікач долю екс-прем’єра Павла Лазаренка, заступник генпрокурора сказала: "Не думаю, що США мають інтерес до Мельника такий, як до Лазаренка".

"Але все-таки ще раз хочу акцентувати увагу на тому, що прокуратура буде наполягати на його видачі", - резюмувала Фролова.

Як повідомлялося раніше, екс-ректора затримали 27 липня за отримання хабара в розмірі 40 тисяч і 80 тисяч гривень за вступ до вузу.

1 серпня Печерський райсуд Києва обрав для нього запобіжний захід у вигляді утримання під домашнім арештом.

7 серпня на екс-ректора вдягли електронний браслет, а 9 серпня стало відомо, що Мельник зник з-під домашнього арешту, позбувшись електронного браслета.

МВС оголосило його у всеукраїнський розшук. 14 серпня він був оголошений в міжнародний розшук по лінії Інтерполу.

27 серпня міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко повідомив, що правоохоронці встановили місцезнаходження Мельника, йде підготовка до його затримання і подальшої екстрадиції на територію країни.

16 вересня стало відомо, що Мельника знайшли в місті Сан-Маркос, штат Каліфорнія, куди він нібито потрапив із Литви. Між США і Україною немає договору про екстрадицію. Але правова допомога з повернення підозрюваного може бути надана на умовах взаємності.

17 вересня Геннадій Москаль заявив, що Мельник знаходиться у США як громадянин Прибалтики.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.