Президент Ющенко звернувся у Конституційний Суд. Про розпуск Кабміну

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 15.02.2007 17:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2169

Президент Віктор Ющенко може звернутися в Конституційний Суд за роз’ясненням, чи може він відправити у відставку Кабінет міністрів України.

Заступник глави Секретаріату Президента з юридичних питаннях Ігор Пукшин повідомив про те, що Секретаріат Президента може підготувати для глави держави відповідне звернення в Конституційний Суд.

За його словами, у зверненні буде прохання роз’яснити, чи означає конституційна норма про відповідальність Кабміну перед Президентом наявність у нього права розпускати уряд.

Коментуючи намір уряду оскаржити в Конституційному Суді 10% указів Президента, Пукшин зазначив, що хотів би побачити, які укази, на думку Кабміну, є незаконними або неконституційними. "Якщо судити за тими адміністративними позовами, ми можемо говорити про рівень їхньої підготовки, але я зі своєї сторони хочу підкреслити, що за останні шість місяців багато постанов Кабінету міністрів указами Президента були припинені і Президент звертався в Конституційний суд", - сказав він.

Ігор Пукшин зазначив, що у випадку, якщо Кабмін, буде проводити "політику таким чином, то ми переглянемо усе-таки свою роботу".

На прохання журналістів пояснити, що означають його останні слова, Пукшин зазначив, що Кабінет міністрів, відповідно до Конституції, відповідальний не тільки перед парламентом, але і перед Президентом України.

"Хоча ця норма в Конституції не розкрита, я вважаю, що в Президента є право звернутися в Конституційний суд за роз’ясненням, точніше, за одержанням офіційного тлумачення цієї норми - чи є право в Президента відправляти уряд у відставку, оскільки в Конституції передбачена чітка норма відповідальності перед Президентом Кабінету Міністрів", - сказав він.

На питання, чи готується таке представлення, Ігор Пукшин відповів: "Якщо підготуємо найближчим часом, ми повідомимо". У той же час після численних уточнюючих питань журналістів він сказав, що таке представлення готується.

Напередодні заступник міністра Кабміну Олена Лукаш повідомила про те, що парламентська коаліція має намір заперечити в Конституційному суді 10% указів Президента, виданих з моменту призначення Віктора Януковича прем’єр-міністром.

Як відомо, 2 лютого газети Голос України й Урядовий курей’єр опублікували закон Про Кабмін. 5 лютого Президент Віктор Ющенко звернувся в Конституційний Суд з проханням перевірити на відповідність Конституції закон Про Кабмін у цілому і постатейно.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.