Хто задає тон на світовому авторинку

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 18.05.2006 14:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=217

Останнім часом японські виробники автомобілів все активніше утверджуються на ринку США, витісняючи місцеві компанії на другі ролі.

Toyota витісняє з першого місця GM в рейтингу світових автовиробників

Фахівці розцінюють це як свіжу тенденцію на світовому автомобільному ринку, що останнім часом переживає період кризи. Корпорації частіше продають свої активи, ніж розвивають виробництво.

Так автомобілебудівна компанія Honda Motor оприлюднила план розвитку на найближчі кілька років. Токійський гігант має намір вкласти більше 1,2 млрд доларів у відкриття двох підприємств у Японії, одного в США, а також заводу з виробництва двигунів у Канаді.

Крім того, планується активізація виробництва на вже існуючих підприємствах в Індії і Бразилії, а також збільшення випуску мотоциклів в азіатському регіоні. Вартість будівництва тільки одного заводу в США оцінюється в 400 млн доларів. На цьому підприємстві буде зайнято більше 1,5 тисяч співробітників.

Водночас завод з виробництва двигунів у канадському Онтаріо обійдеться в 140 млн доларів, а його виробнича потужність складе 200 тисяч моторів у рік. До 2010 року компанія сподівається продавати в усьому світі по 4,5 млн своїх автомобілів у рік, а мотоциклів - близько 16 млн.

Експансії японських автовиробників на заокеанський ринок допомагає і те, що американські споживачі останнім часом все активніше переключаються зі звичних для себе джипів на невеликі, економні автомобілі, через постійний ріст світових цін на нафтопродукти.

За словами деяких експертів, уже цього року компанія Toyota посуне американську General Motors з першого рядка в списку найбільших світових автовиробників. У квітні керівництво GM оголосило, що обсяг продажів корпорації в березні скоротився на 14% у порівнянні з тим же місяцем минулого року, а в компанії Ford загальний обсяг продажів упав на 4,6%.

Тим часом, ринкова вартість компанії Toyota 30 березня перевищила 200 мільярдів доларів.

У той же час, падіння прибутку американських автогігантів експерти пояснюють не тільки конкуренцією з боку японських виробників, але і постійним зростанням вартості робочої сили в країні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.