Путін в чергове попередив Україну, що підписання асоціації з ЄС матиме відповідь

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 19.09.2013 20:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21704

Президент РФ Владімір Путін попередив Київ, що Росія буде захищати свій ринок від українських товарів, які можуть потрапити на нього після створення зони вільної торгівлі України з ЄС

"Ми вважаємо, що, якби Україна приєдналася до МС, а потім би ми скоординували свої загальні зусилля і вели б переговори з європейцями, - у нас би було більше шансів вимовити кращі умови у торгових і економічних взаєминах з Європою, яка залишається нашим головним торговим партнером", - сказав у четвер Путін, виступаючи на засіданні міжнародного дискусійного клубу "Валдай".

"У цьому сенсі ми вважаємо, що це відповідало б загальним інтересам - і нашим, і українським", - пояснив президент РФ.

У той же час Путін заявив, що "вибирати пріоритети і союзників - суверенне право Києва".

"Якщо рівень митного захисту ще більше буде знижений в Україні, то в Україну хлинуть хороші за якістю і дешеві за ціною європейські товари, і вони будуть з внутрішнього ринку видавлювати товари українського виробництва. Куди?" - сказав Путін.

"Ми тому заздалегідь попереджаємо. Ми говоримо - це ваш вибір, ми всі розуміємо, але майте на увазі, ми змушені будемо захищати свій ринок, вводити інструменти захисту. Ми про це прямо і чесно вам говоримо", - додав він.

Як повідомлялося раніше, Держдума Росії вирішила захистити суверенітет України від ЄС і підготувала проект заяви, що планують прийняти 20 вересня, у якій йдеться, що Євросоюз "викручує руки" Україні та примушує її відмовитися від частини суверенітету й перевести торговельно-економічні зв’язки під контроль Брюсселя.

В той же час, у Міністерстві закордонних справ РФ назвали «утриманством і нахлібництвом» бажання України приєднатися тільки до окремих положень Митного союзу.

18 вересня Кабінет міністрів схвалив проект Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Прем’єр-містр Микола Азаров пояснив, що перебудова української економіки у зв’язку євроінтеграцією відкриє нові перспективи інтенсифікації співробітництва з країнами Митного союзу та СНД.

Раніше Президент Вiктор Янукович заявляв, що Україна готова приєднатися до окремих положень Євразiйського та Митного союзiв, якi не суперечать нормам Свiтової органiзацiї торгiвлi (СОТ), що не перешкодить пiдписанню угоди про асоцiацiю з Євросоюзом.

Янукович зазначив, що вiдносини України з Митним союзом прописанi у меморандумi, який фактично дає країнi статус спостерiгача в об’єднаннi.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.