Які шанси в України на підписання Угоди про асоціацію з ЄС?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 23.09.2013 09:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21708

Чи має Україна шанс підписати з Євросоюзом угоду про асоціацію і вільну торгівлю попри те, що Юлія Тимошенко перебуває в ув’язненні?

Ця тема вже другий рік стає ключовою на щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES). У п’ятницю в Лівадійському палаці тривала 10-а зустріч YES, і доля Юлії Тимошенко спричинила жваву дискусію опозиційних політиків із президентом Януковичем.

Одразу кілька опозиційних політиків та інтелектуалів: Юрій Луценко, Арсеній Яценюк та Олексій Гарань – на зустрічі YES прямо запропонували президенту Віктору Януковичу скористатися своїми владними повноваженнями і звільнити Юлію Тимошенко. Юрій Луценко навіть згадав свій прецедент.

На це Віктор Янукович сказав, що Луценко і Тимошенко – в різних вагових категоріях і що він сам був проти ув’язнення Юрія Луценка. Янукович знову згадав газові угоди 2009 року і заявив, що відповідь перебуває у площині законодавства і в руках суду.

За словами Януковича, ще є час до підписання угоди з ЄС для того, щоб знайти правове рішення, а поки що відповідь – ні «так», ні «ні». Одразу кілька експертів, із якими Радіо Свобода поспілкувалося на зустрічі, припустили, що Віктор Янукович натякав на необхідність гарантій з боку самої Тимошенко, підкріпленими західними партнерами, що лідер опозиції, вийшовши з ув’язнення, не займатиметься політичною діяльністю.

Водночас, глава держави заявив, що Україна впевнено йде шляхом європейської інтеграції, уряд бореться з корупцією. Поступово економіка виходить з тіні. За рахунок цього збільшуються доходи бюджету. Зростає довіра населення до банківської системи, збільшуються вклади громадян. На це лідер партії УДАР Віталій Кличко сказав, що мова, напевно, йде про якусь іншу країну.

Європейці не повірили?

Виглядає, що і Президент країни, що зараз головує в ЄС – Литви, – Даля Ґрібаускайте цьому не дуже повірила. Вона ще раз нагадала, що без виконання всього пакету виконаного плану дій не буде угоди про асоціацію.

«Питання Тимошенко в тій чи іншій формі має бути вирішеним таким чином, щоб це було прийнятно для європейського співтовариства. Проміжні домовленості про закони, про зміни в прокуратурі і тому подібні – вони у фіналі не спрацюють, якщо не буде весь пакет до кінця завершений», – заявила Президент Литви і додала, що «питання Тимошенко» у цьому ж пакеті.

Даля Ґрібаускайте, як і комісар Єврокомісії Штефан Фюле, привітала об’єднання зусиль української влади та опозиції довкола питань євроінтеграції. Водночас, керівник Литви нагадала Президенту України, що для завершення підготовки до підписання угоди українська сторона має вирішити ще три питання: законодавчо встановити рівні умови виборів, виключити вибіркове правосуддя і забезпечити виконання судових рішень для захисту інвестицій.

На думку присутніх у Ялті українських експертів, литовський президент донесла до української сторони жорстку позицію деяких урядів країн «Старої Європи». Учасники форуму і журналісти в кулуарах відзначали, що ранкові дискусії на нинішньому форумі YES були живішими й цікавішими, аніж у минулі роки, і їхні підсумки все ж залишають надію на вирішення «питання Тимошенко».

Економісти втрачають оптимізм

На економічних панелях форуму було менше оптимізму, аніж у суперечках про українську євроінтеграцію і про звільнення Юлії Тимошенко. Зокрема, головний економічний коментатор Financial Times Мартін Вульф заявив, що стимулювання споживання, яке лежало в основі моделі економічного розвитку в докризовий період, себе вичерпало.

А колишній директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Кан зазначив, що Європейський союз зараз перебуває в «газоподібному стані». Його 28 країнам усе важче ухвалювати консолідовані рішення в питаннях економіки.

І на цьому тлі заява екс-міністра енергетики США Білла Річардсона про те, що Україна рухається по правильному шляху в енергетичній сфері, виглядала як справді хороша новина. За його словами, енергозбереження, нові технології видобутку газу і розробка відновлюваних джерел енергії – шлях до енергетичної незалежності для будь-якої країни.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.