МЗС не бачить підстав для припинення вільної торгівлі з СНД через асоціацію з ЄС

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 24.09.2013 16:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21730

Немає ніяких підстав для того, щоб Угода про зону вільної торгівлі СНД припинила свою дію щодо України. Проте Москва після зближення Києва і Брюсселя вже неодноразово заявляла про можливе застосування торговельних санкцій.

У Міністерстві закордонних справ України заявляють, що не бачать підстав для припинення режиму вільної торгівлі між Україною і країнами СНД у випадку, якщо Київ підпише Угоду про асоціацію з Європейським союзом.

"Наразі Україна є учасником Угоди про зону вільної торгівлі СНД, і ця Угода продовжує діяти. Очевидно, коли мова про преференції для України, то швидше за все мали на увазі саме цю Угоду", - заявив директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс і уточнив, що немає ніяких підстав для того, щоб вона якимось чином припинила свою дію щодо України.

Таку заяву директор департаменту зробив, коментуючи висловлювання російського прем’єра Дмітрія Медвєдєва про припинення особливого партнерського режиму з Україною після підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Він також додав, що у Києві уважно відстежують ті зауваження та питання, які виникають у російської сторони у контексті майбутнього підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Перебийніс зазначив, що українська сторона неодноразово висловлювала готовність до предметного обговорення цього питання з російською стороною, у тому числі, із залученням представників ЄС.

Як повідомлялося раніше, 18 вересня Кабмін схвалив проект Угоди про асоціацію з ЄС, давши старт внутрішньодержавним процедурам підготовки документа до підписання у листопаді. Угоду про асоціацію Україна-ЄС може бути підписано на саміті Східного партнерства у листопаді 2013 року у Вільнюсі. Зі свого боку ЄС неодноразово озвучував низку умов, при виконанні яких документ буде підписано.

Таке активне наближення Києва до Брюсселя викликає занепокоєння Москви, яка вже неодноразово заявляла про можливе застосування торговельних санкцій для захисту місцевих виробників. Також у Кремлі не сприймають заявлене прагнення української влади йти і на Захід, і на Схід одночасно. Наприклад, той же Медвєдєв назвав таку політику лукавством і прагненням "всидіти на двох стільцях".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.