Росія ігнорує запити українських правоохоронців щодо інциденту з рибалками в Азовському морі

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 26.09.2013 17:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21753

Слідчий у справі про зіткнення українських рибалок з російськими прикордонниками в Азовському морі, яка розслідується в Україні, готує вже друге міжнародне доручення до російської сторони з проханням надати документи, що стосуються цього інциденту.

Про це повідомила керівник прес-служби Управління МВС на Донецькій залізниці Ольга Черногор.

"Це прохання до Російської Федерації надати документи та іншу інформацію для проведення експертиз щодо даного інциденту" , - пояснила Черногор.

За її словами, на перше міжнародне доручення, яке стосується опитування учасників інциденту та свідків, російська сторона відповіді не дала.

Керівник прес-служби також повідомила про те, що на пропозицію України про створення спільної комісії з розслідування інциденту, російська сторона не відповіла ні відмовою, ні згодою.

"Офіційного документа з цього приводу у нас немає" , - повідомила Черногор.

Як повідомлялося раніше, 17 липня в Азовському морі сталося зіткнення українського човна і катера берегової охорони прикордонної служби Росії. Риболовецьке судно перекинулося, в результаті чого загинули четверо громадян України, одного - Олександра Федоровича - вдалося врятувати. Вцілілий у зіткненні рибалка переконує, що російські прикордонники навмисно йшли на таран їхнього човна. Російська ж сторона переконує, що українці спровокували зіткнення.

7 серпня росiйськi правоохоронцi висунули обвинувачення Федоровичу за ч. 3 ст. 256 КК Росiї (незаконний видобуток водних бiологiчних ресурсiв). Відтак українцю загрожує до двох рокiв ув’язнення.

Генеральний консул Генерального консульства Ростов-на-Дону Віталій Москаленко заявив, що Україна вимагає від російських правоохоронних органів закрити справу проти українського рибалки.

Втім, Росія відмовилась повернути в Україну Федоровича, а прокуратура почала розглядати справу.

Згодом прокуратура Маріуполя (Донецька обл.) відкрила кримінальне провадження щодо інциденту в Азовському морі. Генпрокуратура України звернулась до Росії з проханням дати дозвіл допитати російських прикордонників.

24 вересня ГПУ звернулася до Генпрокуратури РФ щодо можливості передачі кримінального провадження щодо Олександра Федоровича для його подальшого розслідування правоохоронними органами на території України. ГПУ також просила російських правоохоронці розглянути питання повернення Федоровича в Україну.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.