В Росії активістам Greenpeace присудили два місяці тримання під вартою

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 26.09.2013 20:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21756

Вже 7 активістів Greenpeace (двоє росіян і п’ятеро іноземців), що брали участь в акції біля платформи “Газпрому” в Печорському морі, заарештовані до 24 листопада.

Про це повідомляє РІА "Новости".

Всього у "справі про піратство" проходять 30 осіб, вироки щодо яких мають бути згодом. У Слідчому комітеті заявили, що запобіжний захід фігурантам справи може бути пом’якшений ще до закінчення терміну арешту.

«Необхідно пояснити, що в подальшому, після встановлення ролі та провин кожного з нападаючих, рівня суспільної небезпеки скоєного, не виключено, що до завершення строку арешту слідство самостійно може прийняти рішення про зміну запобіжного заходу на більш м’який, не пов’язаний із позбавленням свободи», - заявив офіційний представник слідчого комітету РФ Владімір Маркін.

У свою чергу, захисники Greenpeace повідомили, що оскаржуватимуть всі рішення про арешт активістів.

Серед заарештованих опинився і російський фотограф Денис Синяков. Союз журналістів Росії звернувся до Генпрокуратури з проханням звільнити фотокореспондента.

Вдень 26 вересня російські фотокореспонденти та журналісти влаштували одиночні пікети біля будівлі Слідчого комітету РФ на підтримку Синякова.

Організація Greenpeace вже проводить там пікети з ранку.

Нагадаємо, 24 вересня слідчий комітет Росії (СКР) порушив кримінальну справу за статтею «піратство» у зв’язку зі спробою проникнення екологів Greenpeace на нафтову платформу у Печорському морі.

Офіційний представник СКР Владімір Маркін заявив, що ця акція загрожувала суверенітету Росії й екологічній безпеці регіону, а тому всі її учасники будуть притягнуті до кримінальної відповідальності, незалежно від громадянства.

25 вересня президент РФ Владімір Путін заявив, що не вважає затриманих активістів Greenpeace піратами.

До цього Amnesty International оприлюднила вимогу до влади Росії звільнити активістів Greenpeace, оскільки звинувачення їх у піратстві безпідставні.

Раніше ФСБ Росії не виключала, що затриманих на борту криголама Arctic Sunrise екологів звинуватять у тероризмі, оскільки, коли надувні човни грінпісівців наблизилися до платформи, газпромівці помітили на одному з них предмет, що нагадував вибуховий пристрій.

Нагадаємо, 19 вересня міжнародна група екологів намагалася провести акцію протесту проти видобування нафти на Арктичному шельфі – на нафтовій платформі в Печорському морі. Пізніше їхній корабель «Арктік Санрайз» взяли штурмом російські прикордонники, які вирішили конвоювати судно до Мурманська.

Всього прикордонники затримали 30 осіб, серед них є і громадянин України. Станом на 24 вересня, за даними українського МЗС, вийти на зв’язок з українцем не вдалося.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.