В Україні різко подорожчали овочі

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 29.09.2013 16:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21767

Негода внесла суттєві корективи в ціноутворення в Україні. Наразі картоплю в Києві продають по 6 грн. за кг, а цибулю ще на гривню дорожче.

Про це повідомляє ТСН.

Порівняно з минулим роком, вартість деяких овочів підскочила вдвічі. Фермери в таких цінах звинувачують дощ, бо частина врожаю ще на полях, а коли зберуть – ніхто не знає. Ціни на столичних базарах вражають уже зараз. Подорожчало геть усе. Помідори коштують 9 грн, перець – 15, огірки – 9, баклажани – 7, морква – 8, капуста – 5. Про ціни люди в один голос кажуть: кусаються. Тому про запаси на зиму годі й думати – закупи роблять на гуртовому ринку.

Там усе на кілька гривень дешевше. До прикладу, картопля коштує 4 грн, а цибуля – 4,50.

Продавчиня з Волині каже, що врожай цього року на 60% менший, ніж минулого. А ще значна частина картоплі досі на полях. "Дорога картопля, бо немає врожаю. Немає, ще картопля не вся вибрана. Погода така, дощі, буде зараз пропадати картопля", - бідкається вона.

Ситуації стримано радіють лише ті кияни, котрі мають власні городи та дачі. Їм доводиться до врожаю лише дещо докуповувати, а отже, видатки на продукти відчутно менші, ніж у інших мешканців столиці. "Це що у нас свого є, і ми купляємо як добавку. А якщо картоплю, то в тисячу гривень і не вмістишся", - розмірковує один із власників ділянки.

Експерти стверждують, що зараз усе пояснюється сезонними коливаннями. За їхніми прогнозами, ні крупи, ні борошно, ні м’ясо-молочні продукти чи навіть овочі та фрукти дорожчати не повинні. "Як правило, восени ціна дещо зростає, потім зменшується. Але якщо брати цілий рік, то в нас по овочах пропозиція, тобто врожай всіх овочів, на 5% більше. Це означає, що в цілому ми не очікуємо суттєвого зростання цін", - пояснив експерт з питань економіки та АПК Володимир Коновальчук.

Проте до уваги фахівці не беруть те, що досі не зібраний урожай кукурудзи, буряку, частини картоплі й соняшнику. Ці залишки ще здатні скоригувати базарні розрахунки.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.