У жовтні можуть відчутно подорожчати всі продукти харчування

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 29.09.2013 19:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21770

В Україні затяжні осінні дощі знищують ще не зібраний врожай. Овочі гниють і в овочесховищах, які не захищають від вологи.

Як пишуть Вести, фермери з кожним днем втрачають гроші, а щоб якось окупити витрати, змушені піднімати ціни.

Виросте в ціні і м’ясо - через зростання його вартості в Європі, а також ще більше подорожчає твердий сир - через торгову війну з Росією. "Ми прогнозуємо мінімум до 10% втрат урожаю, який гниє в овочесховищах і на полях: ні техніка, ні люди не можуть виходити на збирання", - говорить експерт асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Ігор Остапчук.

Інші фактори, які, за словами експертів, провокують підвищення цін - у цьому році були скорочені посівні площі для коренеплодів. "За прогнозами представників Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, у жовтні-листопаді поточного року вартість картоплі може вирости на 30% мінімум", - розповів директор аналітичного департаменту компанії Pro-Consulting Олександр Соколов.

Дощі вплинули не тільки на борщовий набір, але і на інші овочі, які, до того ж, починають відходити. "Помідори й огірки будуть активно дорожчати - підвищення ціни мінімум на 15%-20%", - говорить Олександр Соколов. Коли ж імпортні овочі замінять вітчизняні огірки і помідори, ціни піднімуться на 50-80%. Через невміння зберігати в овочесховищах продукти пропадають вітчизняні кабачки, баклажани і перець.

Дефіцит на ринках і в магазинах задовольняється імпортом. Тому ціни на них піднімуться, впевнені експерти.

Незважаючи на те, що ситуація з кормами стабільна, виробники вітчизняного м’яса можуть підняти ціни на яловичину та свинину. Пов’язано це, на думку голови правління Нацасоціації "Укрм’ясо" Володимира Попова, з тим, що ціна на м’ясо в Європі останнім часом зросла, і Україна почала скорочувати імпорт, на що вітчизняні виробники м’яса в жовтні, можливо, відреагують підвищенням цін.

"Сирна війна" з боку Росії зіграла негативну роль: зменшився імпорт наших сирів до РФ, виробляти стали менше, і сири зросли в ціні . Наприклад, "Російський" одного з українських виробників тиждень тому коштував 69 грн, сьогодні - 73.

Яйця, за словами начальника відділу збуту однієї з найбільших птахофабрик В’ячеслава Єременко, можуть зрости в ціні ще на 20 коп. за десяток.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.