За фасифікації на минулих виборах сидить лише одна людина

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 29.09.2013 20:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21771

Правоохоронними органами розслідувалося 15 кримінальних справ за фактами вчинення злочинів проти виборчих прав громадян під час парламентських виборів 2012 року.

Про це у відповідь на інформаційний запит Тиждень.ua повідомили у відділі зв’язків із засобами масової інформації Генеральної прокуратури України.

Зокрема, органи прокуратури розслідували дев’ять проваджень – два з яких було об’єднано в одну справу, ще два передано за підслідністю.

Зокрема у Криму Сакська міжрайонна прокуратура проводила досудове розслідування у кримінальній справі за фактом підкупу виборців на одномандатному виборчому окрузі № 4.

«За результатами судового розгляду справи, вироком Сакського міськрайонного суду засуджено за вчинення вказаного злочину підсудного, якому призначено покарання – штраф 5100 грн», – повідомляють у відомстві.

У Чернівецькій області проводилося досудове розслідування у кримінальній справі за фактом перешкоджання здійсненню виборчого права на одномандатному виборчому окрузі № 204 та порушення рівноправності громадян залежно від їх національної належності за ознаками злочинів – ч.3 ст.157, ч.2 ст.161 КК України.

Як повідомляють у прокуратурі, за результатами судового розгляду цієї справи, Хотинський районний суд Чернівецької області засудив двох людей: одному з яких призначено покарання – три роки позбавлення волі з випробувальним терміном на два роки, іншому – штраф 850 грн.

Кілька справ стосувались порушень виборчого законодавства на Луганщині.

Так, факт підкупу виборців виявили на одномандатних виборчих округах № 106 та № 107. Були порушені справи за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.157 КК України.

За результатами судового розгляду Алчевський міський суд Луганської області засудив двох підсудних, «одному з яких призначено покарання – три роки позбавлення волі з позбавленням права займатися певною діяльністю, іншому призначено покарання – три роки позбавлення волі з випробувальним терміном на 1 рік з позбавленням права займатися певною діяльністю».

Також на Луганщині проводилося досудове розслідування у кримінальній справі за фактом перешкоджання здійсненню виборчого права на одномандатному виборчому окрузі № 112 за вже згаданою статтею.

Рубіжанський районний суд Луганської області призначив покарання – три роки позбавлення волі з випробувальним терміном на один рік з позбавленням права займатися певною діяльністю.

Тим часом за перешкоджання здійсненню виборчого права у цьому ж окрузі Первомайський міський суд покарав підсудного, якому призначив чотири роки позбавлення волі з випробувальним терміном на два роки й з позбавленням права займатися певною діяльністю.

У свою чергу органи внутрішніх справ розслідували 9 справ, що стосувались порушень виборчих прав громадян під час минулорічних парламентських виборів.

З них сім кримінальних проваджень відкрито за фактом фальсифікації невстановленими особами виборчих документів та підсумків голосування. Наразі досудове розслідування триває по одномандатних виборчих округах: № 133 у Київському районі Одеси, № 11 у Вінниці, № 71 Закарпатської, № 194 і № 197 Черкаської, № 94 Київської і № 132 Миколаївської областей.

За фактом ще одного злочину слідчим управлінням ГУМВС України в Києві проводиться досудове розслідування через «надання невстановленими особами системному адміністратору окружної виборчої комісії № 223 завідомо неправдивої інформації щодо підрахунку голосів виборців п’ятьма дільничними виборчими комісіями, яка вносилася до бази даних «Вибори», а також фальсифікації виборчих бюлетенів на вказаному виборчому окрузі».

Тим часом на Луганщині Кіровське МВ ГУМВС України розслідує кримінальне провадження, за фактом перешкоджання здійсненню громадянину свого виборчого права.

«За результатами розслідування одній особі оголошено про підозру та обвинувальний акт направлено до суду. На даний час триває судовий розгляд провадження», – йдеться у повідомленні. .


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.