Російський “Південний потік” плавно перетворюється у політичний довгобуд

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 30.09.2013 11:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21775

“Газпром” отримає лише третину грошей, які він просив з коштів пенсійних накопичень на розширення російської газотранспортної системи для завантаження газопроводу South Stream.

Монополія, якій через заморозку тарифів загрожує скорочення капзатрат, обіцяє знайти фінансування сама. Але експерти вважають, що "Газпром" просто не буде поспішати з будівництвом South Stream в повному обсязі, пише Комерсант - Україна.

До кінця року російська держкорпорація ВЕБ готова викупити інфраструктурні облігації "Газпрому" на 30 млрд руб. (близько $930 млн), таке рішення наглядова рада держкорпорації прийняла у середині вересня, повідомив директор департаменту довірчого управління ВЕБ Алєксандр Попов.

"Газпром" запропонував ВЕБ купити облігації на 100 млрд руб. в середині липня. Гроші потрібні на будівництво газотранспортної системи (ГТС) "Південний газовий коридор" для подачі газу в майбутній газопровід South Stream.

Загальна вартість системи оцінюється в 509 млрд руб. ($15,7 млрд ), з них в цьому році планувалося вкласти 82 млрд руб. ($2,5 млрд). Отримати гроші від ВЕБ в повному обсязі " Газпрому", швидше за все, не вдасться.

"Ми вважаємо, що ні в 2014 , ні в 2015 році вільних коштів на купівлю облігацій вже не буде", - сказав "виданню" АлЄксандр Попов.

У "Газпромі" кажуть, що можливість залучити пільгові гроші у ВЕБ - лише "зручна опція", а при її відсутності "буде інше фінансування".

Але залучити на ринку гроші за умовами інфраструктурних облігацій "Газпрому" не вдасться, мова може йти лише про випуск паперів на 5-10 років зі ставкою 7-8% , вважає аналітик Промсвязьбанка Дмітрій Монастиршін.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.