У Росії вчергове змінюють концепцію «правильної» історії для шкільних підручників

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 30.09.2013 18:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21784

Російське історичне товариство презентувало проект єдиного підручника з історії для шкіл РФ, в якому пропонують вживати терміни «система залежності російських земель від ординських ханів» та «сталінський соціалізм».

Про це повідомляє НТВ.

Укладачі історико–культурного стандарту, на основі якого буде створено новий єдиний підручник історії Росії, зокрема, пропонують не використовувати термін «татаро-монгольське ярмо». Замість нього може з’явитись визначення «система залежності російських земель від ординських ханів».

За інформацією ЗМІ, змінити термін наполягали історики Татарстану.

Також у підручнику пропонують називати події 1917 року як «Велика російська революція».

У параграфах про 30-ті роки ХХ століття з’явиться ще один новий для школи термін - «сталінський соціалізм». Його пояснюють, як індустріалізація і модернізація, здійснена надзвичайними методами.

У новітній історії Росії може з’явитись термін «шокова терапія», який розповідає про реформи президента РФ Боріса Єльцина. Про інші реформи 90-х в концепції підручника не згадуються.

Також про акції протесту в грудні 2011-го укладачі не пишуть, а третій термін президентства Путіна описують як повернення на пост Президента, яке підтвердило спадкоємність влади.

Остаточний варіант концепції єдиного підручника історії Росії повинен затвердити Президент країни.

Нагадаємо, раніше Федеральне архівне агентство Росії рекомендувало історикам цитувати дані так, щоб вони доводили універсальний характер хлібозаготівель 1932 року і спростовували Голодомор в Україні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.