Уряд США може припинити роботу вже у вівторок

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 1.10.2013 11:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21788

Якщо демократи та республіканці не дійдуть компромісу до півночі понеділка, 800 тисяч працівників уряду відправлять у неоплачувану відпустку.

Сюжет старий, актори ті ж самі. Хто вийде переможцем у бюджетних баталіях – невідомо. Президент Барак Обама не приховує свого роздратування:

Республіканці, схоже, готові йти ва-банк.

«Збільшити борг без проведення відповідних реформ – абсолютно неприпустимо», - висловив позицію однопартійців сенатор Ерік Кантор.

Країна вкотре на межі закриття уряду. Республіканці ж далекі від думок про компроміс. Натомість, перелік вимог збільшився. У неділю вранці Палата представників проголосувала за відкладення на рік запровадження запропонованої Обамою медичної реформи в обмін на продовження фінансування роботи уряду.

«Давайте відкладемо цю реформу на рік. Ми лише за це проголосували. Ви підете на такий компроміс? Якщо уряд закриється, це станеться через те, що ви не погодились на компроміс, який запропонували республіканці у спробі знайти спільну мову», - запевняє конгресмен-республіканець Дейна Рорабакер.

Президент Обама називає цю пропозицію шантажем і запевняє, що накладе на закон вето. Крім того, республіканці вимагають збільшення квот на підводне буріння та зменшення урядових витрат.

Загроза закриття уряду, вперше за сімнадцять років, стає реальною, як ніколи. А жертвами політичних амбіцій можуть стати 800 тисяч працівників уряду, яких у вівторок можуть відправити у неоплачувану відпустку. Серед них – Марія Нжоку, яка має студентські борги та щойно виїхала з будинку батьків.

«Я живу від зарплати до зарплати. Я не маю ніяких збережень, щоб сплачувати рахунки. Я повинна буду знайти якійсь інший спосіб виживати», - говорить Марія.

В понеділок очікується продовження політичних маневрів. Політики мають час до півночі, щоб досягти домовленості, у противному випадку – з вівторка уряд закриється. Втім, навіть, якщо можновладцям вдасться домовитись цього разу, справжнє випробування попереду: у жовтні законодавці голосуватимуть питання підняття межі урядової заборгованості.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.