Transparency International: ефективна боротьба з корупцією починається з її викорінення в освіті

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 1.10.2013 11:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21789

Transparency International пропонує реальні способи попередження корупції та шляхи виховання нового покоління антикорупціонерів.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Transparency International Україна.

Transparency International у своєму новому «Звіті про рівень світової корупції у галузі освіти» доводить, що активізація боротьби проти корупції в освіті є важливою не лише для відповідності освітньому цензу чи повноцінному розвитку дітей, але й для виховання нового покоління, яке зможе сказати «ні» корупції.

Даний документ вимагає від урядів, міжнародних організацій, приватних підприємств та громадянського суспільства забезпечити належне врядування в освітній політиці в усьому світі.

«Аби готувати антикорупціонерів завтрашнього дня, школи вже сьогодні повинні бути вільними від корупції. Без значної дози доброчесності і за допомогою лише навчання нашим школам та університетам не вдасться підготувати майбутніх лідерів які були б проти відмивання грошей», - пояснив член правління Transparency International Угетт Лабелль.

За його словами, «приблизно п’ята частина світового населення у віці від 15 до 24 років – це молодь, яка має потенціал зупинити корупцію, виступаючи і в якості звичайних громадян сьогодні, і в якості лідерів у майбутньому».

В Україні проблема корумпованості освіти стоїть надзвичайно гостро. Згідно з інформацією Барометру світової корупції Transparency International за 2013 рік 43% опитаних українців вважають освітню систему «надзвичайно корумпованою», адже 33% опитаних, задіяних у освітньому процесі, протягом року сплачували хабар. Зовсім не корумпованою освітню систему визнали лише 2% респондентів.

На думку старшого аналітика Transparency International Україна Алли Волошиної, корупція в освіті має найбільш руйнівні наслідки для країни, адже вона змалечку привчає людину до недоброчесної суспільної норми.

«Корумпованість освіти починається з дитячого садочку, коли вирішується питання зарахування дитини. Набуває свого розвитку вона під час шкільних років, адже 10-15% «благодійних внесків» йдуть саме до чужої кишені. І найбільший масштаб корупція має у вищих навчальних закладах, де неофіційно існує повний прейскурант вартості екзаменів та заліків. Таким чином, корупція в освіті підриває сам авторитет освіченості. Але найгірше в цій ситуації те, що талановиті діти не можуть реалізувати своє право на навчання», - .

Саме практичним методам запобігання та протидії корупції в навчальній системі присвячений «Звіт про рівень світової корупції у галузі освіти», у якому зібрані рекомендації 70 експертів з більш ніж 50 країн світу.

Зокрема, експерти звертають увагу на світові тенденції корупції в освіті; розуміння масштабу корупції у шкільній освіті; прозорість та доброчесність у вищій освіті; інноваційні підходи до знищення корупції в освіті; роль освіти у посиленні особистої та професійної доброчесності.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.