Економісти песимістично оцінюють майбутнє Росії

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 1.10.2013 18:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21798

Перспективи економіки Росії виглядають гірше, ніж місяць тому, свідчать результати опитування економістів Reuters, що знизили оцінки зростання ВВП, промвиробництва та інвестицій у поточному році.

Російська економіка у застої: темпи зростання на рівні статистичної похибки

Так, згідно з результатами опитування 10 економістів, російський ВВП може зрости в поточному році на 2% (місяць тому аналітики прогнозували 2,2%) при офіційному прогнозі у 1,8%, а в 2014 році - на 2,6%, в ​​той час як влада розраховує, що наступного року економіка РФ зросте на 3%.

Тим часом, аналітики знизили оцінку зростання промвиробництва в 2013 році до 0,6% з 1% місяцем раніше, інвестицій в основний капітал - до 1,2 % з 1,7 %.

"Поєднання помірковано жорсткої грошово-кредитної та бюджетної політики, швидше за все, буде стримувати зростання економіки на рівні, який нижчий від потенційного, якщо ситуація на експортних ринках суттєво не покращиться. Замороження тарифів природних монополій у 2014 році повинна дещо поліпшити фінансові показники реального сектору, але навряд чи здатна стимулювати зростання приватних інвестицій і ВВП, як це відбувалося, наприклад, після кризи 1998 року", - вважає Олександр Морозов з HSBC.

У той же час, додав він, "постійна чехарда" з тарифною політикою, зниження норми рентабельності при високих комерційних і некомерційних ризиках можуть у будь-якого відбити охоту до інвестицій. "Тому розраховувати на тривідсоткове зростання ВВП в 2014 році, що перевищує потенційний рівень, можуть тільки відчайдушні оптимісти(за поглядами або за посадою)", - сказав він.

Опитані економісти вважають, що Центробанк РФ знизить ключову процентну ставку на чверть процентного пункту до кінця першого кварталу 2014 року, однак розходяться у думках щодо строків цього рішення. Місяць тому вони передбачали зниження ставок восени поточного року, зокрема, після схвалення ідеї заморожування в 2014 році тарифів на послуги природних монополій Президентом РФ Владіміром Путіним.

Нагадаємо, що Банк России 13 вересня утримав рівень ключових процентних ставок і повернув у прес-реліз фразу про те, що поточний рівень ставок забезпечує на найближчий час баланс між інфляційними ризиками і ризиками низької економічної активності. Ельвіра Набіулліна, що стала в червні главою ЦБ, пояснила рішення не змінювати ставки, які перевищують цільовий діапазон 5-6%, інфляцією і сказала, що при збереженні поточних тенденцій ймовірність збереження ставок на наступній раді директорів ЦБ 14 жовтня - велика.

Крім того, опитані економісти не чекають зміни ставок на цьому засіданні. Ситуація ускладнилася, коли уряд несподівано вирішив заморозити тарифи тільки для підприємств, але підвищити для населення. ЦБ пригрозив у відповідь посилити грошово-кредитну політику або підвищити прогноз інфляції наступного року, в підсумку вибравши останнє і підвищивши цільовий орієнтир до 5% з 4,5 %.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.