У Росії активістів Greenpeace звинувачують у піратстві

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 2.10.2013 13:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21806

Звинувачення у піратстві суд в Мурманську висунув вже п’яти учасникам команди судна Greenpeace Arctic Sunrise.

"Це Дмітрій Літвінов і Сіна Саарела" , - повідомило російське відділення Greenpeace у своєму Twitter.

Раніше в Мурманську звинувачення було висунуто першим трьом членам команди Arctic Sunrise.

Юристи Greenpeace вважають звинувачення у піратстві, висунуте у середу проти двох заарештованих із судна Arctic Sunrise, необґрунтованим і мають намір протягом 5-10 днів оскаржити його.

Звинувачення у піратстві висунуті активістці Greenpeace з Бразилії та відеооператору з Великобританії, які були взяті під арешт із судна Arctic Sunrise.

"Оскільки ми впевнені, що обвинувачення, яке висувається, зараз незаконне і не ґрунтується на свідченнях і фактах, то, відповідно, наші колеги-юристи та колеги-адвокати найближчим часом у процесуальному порядку зреагують на подібні звинувачення. Я думаю, це будуть лічені дні. Це питання 5-10 днів", - сказав юрист Антон Бєнєславскій.

Як повідомлялося раніше, 25 вересня Президент Росії Владімір Путін заявив, що екологи Greenpeace із судна Arctic Sunrise не є піратами, проте вони порушили норми міжнародного права, намагаючись захопити платформу "Прирозломна" в Печорському морі.

Активісти Greenpeace спробували 18 вересня в Печорському морі піднятися на нафтову платформу "Прирозломна", яка належить "Газпрому" для проведення акції проти нафтовидобутку в Арктиці.

Наступного дня російські прикордонники висадилися на борт судна з вертольота. Капітан судна Arctic Sunrise з активістами на борту відмовився керувати судном після його затримання, воно доставлено у вівторок у Кольську затоку.

За фактом події були затримані 30 осіб з 18 країн. Усі фігуранти справи заарештовані на два місяці і перебувають у Мурманському СІЗО.

МЗС Аргентини офіційно звернеться до російської влади з проханням про зміну запобіжного заходу заарештованим аргентинцям-активістам Greenpeace на домашній арешт. Серед фігурантів справи про напад на нафтову платформу двоє громадян Аргентини - Каміла Спеціале і Мігель Орзі.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch зажадала звільнити з-під арешту активістів Greenpeace.

Захист громадянина України Руслана Якушева, затриманого в числі активістів Greenpeace на криголамі Arctic Sunrise, подала апеляцію на рішення Мурманського суду про його арешт. Україна вважає Якушева непричетним до спроби захоплення платформи, оскільки він працював на судні коком. 30 вересня МЗС України передало ноту російському дипломату у зв’язку з його арештом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.