Греф засудив енергетичний “держкапіталізм”

Автор/джерело -  © ВВС



Дата публiкацiї - 16.02.2007 23:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2181

Міністр економічного розвитку і торгівлі Росії Герман Греф вважає об'єднання активів “Газпрому” і вугільної компанії СВЕК “небезпечною практикою в економічній політиці країни”.

"Якщо всі активи "Газпрому" застосувати до всієї економіки країни, то ми отримаємо державний монополістичний капіталізм ХIХ століття", - заявив Греф сьогодні на Красноярському економічному форумі.

Це, за його словами, "відкине нашу країну далеко назад в її економічному розвитку".

Раніше плани створення енергохолдінгу піддав критиці глава РАО "ЄЕС Росії" Анатолій Чубайс: "Я можу сказати тільки, що це великий успіх для акціонерів СВЕК і велика помилка держави".

"Я вважаю держкапіталізм безвихіддю, яка, на щастя, стане очевидною для всіх держкапіталістів", - сказав Чубайс журналістам у вівторок.

На думку Чубайса, інвестиції "Газпрому" слід було б зосередити на профільному бізнесі.

"Мені вбачається не зовсім правильною ситуація, коли у "Газпрому" все добре з нафтою, все добре з нафтохімією, із ЗМІ, з вугіллям тепер добре, і лише з однією дрібною деталлю не добре - з газом", - відмітив він.

8 лютого глава газового монополіста Олексій Міллер і генеральний директор найбільшої в Росії Сибірської вугільної енергетичної компанії Владимир Рашевський підписали протокол про створення спільної компанії на основі електроенергетичних вугільних активів.

Планується, що операція буде завершена в першому півріччі 2007 року. "Газпром" отримає в новій компанії 50% плюс одна акція, акціонери СВЕК - 50% мінус одна акція. Експертні оцінки її майбутньої капіталізації різняться від 10 до 20 млрд. доларів.

"Кращий постачальник"

Як заявляють в "Газпромі", "мета нової компанії - стати одним з лідерів російської електроенергетики і здобути провідні позиції в світовій енергетичній і вугледобувній галузі".

На СВЕК припадає близько 36% виробництва і 20% експорту енергетичного вугілля в Росії. Зокрема, компанія в 2006 році поставила до Великобританії майже 9 млн. тон енергетичного вугілля, забезпечивши 22% його імпорту в Сполучене Королівство.

На щорічній конференції "Вугілля Британії", на початку лютого, СВЕК другий рік поспіль, був визнаний кращим зарубіжним постачальником енергетичного вугілля.

Підприємства "СВЕК" розташовані в Красноярському, Приморському і Хабаровському краях, Читинській, Кемеровській, Іркутській областях, Бурятії й Хакасії.

Газовий дефіцит

Експерти зв'язують майбутнє створення вугільного холдингу під егідою "Газпрому" з дефіцитом "блакитного палива", що намітився, і неринковими внутрішніми цінами на газ.

Останніми роками здобич газу в Росії росте украй поволі. Згідно докладу Мінпроменерго, опублікованому в листопаді минулого року, дефіцит газу в 2007 році складе 4,2 млрд. кубометрів, в 2010 - 27,7 млрд. кубометрів, і в 2015 - 46,6 млрд. кубометрів.

У цих умовах "Газпром" прагне нарощувати частку вугілля у внутрішньому енергетичному балансі, щоб виконувати зобов'язання перед зарубіжними споживачами.

В даний час за рахунок вугілля покривається лише 15% паливних потреб російської енергетики.

Проте, як вважає виконавчий директор Центру по ефективному використанню енергії Ігор Башмаков, переведення теплових електростанцій, що працюють на газі, і котельних на вугілля складний, затратний і чреватий негативними екологічними наслідками.

У зв'язку з цим, вважає експерт, частка вугілля в енергобалансі Росії якщо й буде рости, то повільно.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.