Газове “кидалово”. НАК “Нафтогаз” звернувся у ГПУ з заявою на дві фірми-трейдери, які не розрахувалися за імпортний газ

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 3.10.2013 11:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21817

НАК лише через рік почав робити хоч якісь активні дії щодо стягнення мільярдних боргів із трейдерів, яким продав російський газ ще у березні 2012 року, але так і не отримав оплату за нього.

НАК "Нафтогаз України" звернулася до Генеральної прокуратури з листом за підписом в.о. голови Вадима Чупруна з проханням вжити заходів прокурорського реагування" щодо компаній "Газукраїна-Коммерс" і "Газукраїна-Трейдинг", які не повернули "Нафтогазу" 4,5 млрд грн боргу за поставлений природний газ.

У прес-службі Генпрокуратури вчора коментувати звернення НАК не стали.

Як писало раніше ZN.UA, договори з обома компаніями було укладено ще у березні минулого року. Кінцева дата розрахунків за обома договорами минула 14 липня 2012 року. У грудні 2012 року-січні 2013 року "Нафтогаз" звернулася з позовом до цих компаній з вимогою повернути основний борг і пеню. Примітно, що назви структур співзвучні з трейдинговою компанією "Газукраїна-2009" у Сергія Курченка, яка змінила назву на ВЕТЕК. Там, звичайно ж, зв’язок з обома фірмами заперечують.

У листі НАК зазначає, що не бачить можливості стягнення боргу у примусовому порядку, оскільки "розгляд господарських справ компанії продовжується вже тривалий час, з призначенням судово-економічних експертиз і неодноразовим відкладенням судового розгляду".

У монополії уточнюють, що за договорами, за якими виникла заборгованість, постачався імпортний природний газ, куплений за зовнішньоекономічними контрактами, за якими встановлено чіткі терміни розрахунків, а також жорсткі санкції за порушення їхніх умов. Якщо контрагенти компанії не покриють борг перед нею, то НАК, можливо, доведеться залучати комерційні кредити для розрахунку з постачальниками, пише "Коммерсантъ-Україна" з посиланням на документ.

Звернення до прокуратури - це не єдина спроба "Нафтогазу" вирішити свої фінансові проблеми.

Як розповіли у прес-службі "Укргазвидобування", за минулий місяць компанія збільшила вартість відвантаження зрідженого газу. За даними джерела в "Укргазвидобуванні", ціна зросла у 50 разів - до 3,5 тис. грн за тонну. За словами співрозмовника, це було зроблено для того, щоб хоч якось компенсувати збитки від реалізації у цьому році скрапленого газу трейдинговим компаніям за цінами, у п’ять разів нижчими за ринкові (2,1 тис. грн за кубометр проти 10 тис. грн). Згідно з повідомленням біржі, покупцями виступили "Київоблпропангаз", "Чернівці-СПБТ", "Донецьк-Побутскрапгаз", "Харківспецгазпостач", "Черкаси-Газпоставка". Про ці структури також практично нічого невідомо.

Офіційно результати аукціону досі не оприлюднено. Всі зазначені трейдери, окрім ТОВ "Черкаси-Газпоставка", створено у вересні 2011 року і раніше торгівлею скрапленим газом вони не займалися. Після аукціону трейдери звернулися з позовами до судів, вимагаючи зобов’язати "Укргазвидобування" укласти відповідні договори купівлі-продажу газу. Судові розгляди тривають досі. Збільшивши вартість відвантаження газу для трейдерів, "Укргазвидобування" зможе додатково отримати $ 30 млн до кінця року, відзначає генеральний директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн.

На думку президента київського міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександра Тодійчука, якщо Генпрокуратура втрутиться у конфлікт з постачальниками "Нафтогазу", це дозволить монополії повернути борг і закінчити рік з прибутком. ""Нафтогаз" - державна компанія,- відзначає голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик.- І якщо в Кабміні і прокуратурі не хочуть, щоб цієї зими населення залишилося з холодними батареями, їм варто серйозно поставитися до звернення НАК".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.