Єврокомісія звинуватила “Газпром” у перешкоджанні вільного постачання газу

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 4.10.2013 14:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21836

Єврокомісія (ЄК) відкрито виступила проти “Газпрому”.

Заступник голови ЄК з питань конкуренції Хоакін Альмунія 3 жовтня звинуватив російського монополіста у перешкоджанні вільним постачання газу між країнами і заявив, що найближчим часом монополія отримає офіційні претензії від комісії.

У столиці головуючої в Євросоюзі Литви Вільнюсі - заступник голови Єврокомісії з питань конкуренції Хоакін Альмунія заявив, що в розслідуванні проти Газпрому ЄК перейшла до фази підготовки заяви про претензії. "Будь-яка компанія, що діє в межах нашого єдиного ринку, незалежно від того, де вона базується, повинна грати за правилами", - наголосив Альмунія.

"Ми підозрюємо, що "Газпром" перешкоджає вільному потоку газу через території держав - членів ЄС та диверсифікації джерел постачань" , - заявив Альмунія. За його словами, "Газпром" також підозрюють у встановленні несправедливих цін на свою продукцію. Член Єврокомісії зазначив, що розслідування ведеться на підставі скарги Литви, але його охоплення є більш широким і включає Польщу, Чехію, Словаччину, Угорщину та Болгарію.

В Міненерго України проведене Єврокомісією розслідування не коментують. Проте джерело у міністерстві заявило, що рішення ЄК допоможе Україні розблокувати поставки газу з Словаччини, що належить компанії RWE. "Ми сподіваємося , що регулятор змусить "Газпром" і Словаччину відмовитися від практики дискримінації України як учасника Енергоспівтовариства і привести їх політику у відповідність до норм європейського законодавства. Це дозволить словацькій стороні відкрити реекспорт газу до України", - пояснив співрозмовник "КоммерсантЪ-Украина". Водночас, учора прем’єр -міністр Микола Азаров на переговорах з головою національної ради Словаччини Паволом Пашкою заявив, що Україна вимагає вільного доступу до словацької ГТС і просить владу країни вплинути на підписання угоди про реверсне постачання газу в Україну.

У "Газпромі" наразі офіційно не коментують заяви України. Однак джерела в монополії запевняють, що там сподіваються на обережність європейських регуляторів при прийнятті рішень щодо російської компанії. "Європейські споживачі газу навряд чи підуть на конфлікт з компанією через Україну" , - зазначили в "Газпромі".

Раніше глава "Газпромекспорт" Алєксандр Мєдвєдєв заявляв, що всі дії Єврокомісії є проявом політичного тиску для зниження ціни на російський газ. "Дуже дивно: ми - піонери конкуренції та принесли конкуренцію на ринок, а нас звинувачують у тому, що ми перешкоджаємо конкуренції", - сказав Мєдвєдєв.

Керуючий партнер AstapovLawyers Андрій Астапов вважає, що у випадку підписання угоди про асоціацію з ЄС Україна як асоційований член Союзу матиме набагато більше юридичних механізмів для розблокування постачання газу з Словаччини. "Спираючись на угоду, Україна може спробувати домогтися рішення про реекспорт газу, подавши скаргу регулятору, тобто Еврокомісії - пояснює Астапов. - Або поставки можуть розблокувати через суд, причому за наявності висновків ЄК про монополізм "Газпрому", шанси виграти суд зростають.

Президент київського міжнародного енергетичного клубу Q-Club Олександр Тодійчук зазначає, що технічних проблем з постачанням газу з Заходу на Схід немає: "Росія купує учасників процесу, зокрема Словаччину, можливими поступками в ціні та обсязі за вже діючими контрактами. Все зрештою залежатиме від того, натисне чи на Словаччину ЄК, і наскільки переконливими будуть її аргументи".

Втім, аналітик Ощадбанку Investment Research Валерій Нестеров важає, що шанси України домогтися відкриття реекспорту газу зі Словаччини мінімальні. "Поки заміни російському газу на Близькому Сході в належному обсязі не знайшли. Чи не виправдала себе і поновлювана енергетика , яка виявилася занадто дорогою. Євросоюз все ще дуже залежить від російського газу, щоб йти на відкрите протистояння з Росією , змушуючи Словаччину почати реекспорт газу" - вважає експерт.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.