Істерія. У Кремлі вже визначилися: економічну блокаду України назвуть “захистом від дефолту”

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 4.10.2013 16:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21837

Можливий дефолт України в разі підписання угоди з Євросоюзом не матиме істотного впливу на російську економіку, вважає радник президента РФ Сєргєй Глазьєв.

"Наш аналіз показує, що для російської економіки і фінансової системи ніяких реальних серйозних наслідків не буде. Навіть якщо в Україні відбудеться дефолт, що ми прогнозуємо у разі підписання угоди (з ЄС - ред.), це не зробить істотного впливу ні на російську банківську, ні на фінансову систему", - заявив Глазьєв.

Він пояснив, що всі товари, які Україна продає Росії, ввезення яких скоротиться у зв’язку з фактичним виходом Києва із зони вільної торгівлі СНД, будуть замінені місцевою продукцією.

Він зазначив, що Україна експортує в РФ насамперед продовольство, продукцію машинобудування, ряд хімічних товарів. Щодо всіх позицій українського експорту, за його словами, є "очевидні можливості імпортозаміщення".

При цьому він запевнив, що Росія буде боротися за збереження підприємств, зайнятих у спільних аерокосмічних проектах з російською індустрією.

При цьому радник Путіна вказав, що у разі укладення договору з ЄС Україна не отримає триразового падіння цін на газ, яке їй би дісталося при вступі до МС. Глазьєв похвалився, що завдяки цьому Газпром заощадить $5,5 млрд.

Він обурився, що рішення про укладення договору між Україною та ЄС було прийнято без попереднього інформування Росії.

"Нам відомо, що український віце-прем’єр, який парафував угоду, не володіє англійською мовою, ані російського, ні українського перекладу на той момент не було. Тобто вони діють, з нашої точки зору, дуже необдумано", - зіронізував Глазьєв.

Нагадаємо, що 8 вересня поточного року російський економіст, радник президента Росії Сергій Глазьєв прогнозував дефолт України протягом півроку, пояснивши це зростанням дефіциту торгового балансу після створення зони вільної торгівлі між Україною та країнами ЄС, який, на його думку, виснажить валютні резерви Києва.

Нагадаємо, 18 вересня уряд України схвалив проект угоди з Євросоюзом про асоціацію, яка передбачає створення зони вільної торгівлі. Підписати цей документ Київ розраховує в листопаді в рамках саміту Східного партнерства у Вільнюсі.

23 вересня Азаров наголосив, що Україна надає великого значення співробітництву з МС і готова приєднатися до цілого ряду його положень, незважаючи на те, що планує створити зону вільної торгівлі з ЄС.

Того ж дня питання співпраці України з ЄС жорстко прокоментував прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв, заявивши, що якщо буде укладено договір України з ЄС, то особливий партнерський режим для цієї країни з боку Росії закінчиться.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.