В Україні відсутні гарантії захисту персональних даних

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 6.10.2013 13:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21842

В Україні часті випадки з посяганням на персональні дані українців свідчать про системні проблеми з їхнім захистом.

Про це заяв Максим Щербатюк, програмний директор Української Гельсінської спілки з прав людини.

"Часті випадки із посяганням на персональні дані українців ще раз піднімають проблему відсутності адекватних гарантій захисту персональних даних. По суті, в Україні персональні дані осіб дуже легко дістати й використати – і відповідно це може завдати шкоди кожній особі", – заявив Щербатюк.

За його словами, захищеність персональних даних у країні дуже низька.

"Хоча в Україні діє закон про захист персональних даних, але в державних органах на нього дуже мало звертають уваги. Наприклад, дані з держреєстрів Мін’юсту місять дуже багато інформації про людей, особливо щодо їхніх майнових прав. Це дуже цінна інформація для зацікавлених осіб. А персональнгі дані пасажирів «Укрзалізниці» – це можливість контролювати активістів, журналістів, опозиціонерів, адже їх можна не допустити на потяг, вирахувати, з ким вони контактували під час поїздки", – переконує Щербатюк.

З іншого боку, експерт не вважає такі випадки плановою політикою влади.

"Це свідчить про системні проблеми із захистом персональних даних українців. Тим часом у багатьох країнах Європи питання тривалий час піднімається на законодавчому рівні. У Великобританії це сталося після гучних скандалів із втратою флешок із персональною інформацією, з даними про податки. Після таких випадків були відповідні зміни і до законів, які передбачали більш жорсткіші гарантії захисту. Відповідно – більша увага до цих проблем і відповідальніше ставлення органів держави до їхнього вирішення", – зазначив Щербатюк.

Як повідомлялося раніше, лише за останній місяць в Україні у порушеннях щодо захисту персональних даних звинуватили Міністерство освіти й науки, Державну адміністрація залізничного транспорту та Міністерство юстиції.

Нагадаємо, у березні представники двох комітетів ВР надіслали відкритий лист голові представництва ЄС в Україні Яну Томбінскі щодо ситуації з захистом персональних даних в Україні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.