Росія не пропонувала Україні нічого, окрім білоруського сценарію з управління ГТС

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 7.10.2013 00:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21844

Під час переговорів про створення консорціуму з управління газотранспортною системою Росія пропонувала Україні реалізувати білоруський варіант.

Про це заявив віце-прем’єр-міністр України Юрій Бойко в ефірі телеканалу Інтер.

"Ті моделі, які нам пропонували, вони, на жаль, були орієнтовані на білоруський сценарій", - сказав Бойко.

При цьому він наголосив, що позиція України у переговорах з Росією щодо створення консорціуму полягала в тому, що умови сторін мають бути рівними.

Як відомо, в 2011 році ГТС Білорусі повністю перейшла у власність Газпрому.

Також Бойко підкреслив, що транзит газу через Україну надійний і проходить відповідно до заявок Газпрому та країн ЄС, незважаючи на те, що Україні і Росії не вдається домовитися про перегляд контракту щодо закупівлі газу.

"Ми ведемо всі суперечки за цим контрактом і дискусії, не порушуючи загального забезпечення транзиту російського газу до Європи, і не допускаємо будь-яких речей, які ускладнять життя європейців при тому, що ми знаходимося в напруженій дискусії з російськими колегами. Транзит надійний, транзит здійснюється в повній відповідності із заявками, які подає і Газпром і європейські країни... Транзит та гарантії щодо транзиту дотримуються в повному обсязі", - заявив Бойко.

Він також повідомив, що через 2 тижні в українські підземні сховища газу буде закачано достатній обсяг блакитного палива для проведення опалювального сезону і забезпечення транзиту газу з Росії в країни Євросоюзу.

Як повідомлялося раніше, у вересні цього року прем’єр-міністр України Микола Азаров заявив, що через високу ціну на російський газ Україна буде змушена практично відмовитися від його закупівель.

З листопада 2012 року Україна почала імпорт природного газу з Німеччини через територію Польщі за домовленостями з підприємством RWE Supply&Trading GmbH (Німеччина).

З квітня 2013 року почалися поставки природного газу з боку Угорщини. Крім того, ведуться переговори з газотранспортними операторами Словаччини та Румунії про можливість подачі природного газу в ГТС України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.