Лукашенко вважає підписання асоціації України з ЄС практично доконаним фактом

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 7.10.2013 13:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21849

Президент Білорусі Олександр Лукашенко, який у Мінську зустрічається з українським прем’єром Миколою Азаровим, заявив, що вважає підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС практично доконаним фактом, і запропонував знайти оптимальну формулу подальших відносин членів Митного союзу з Україною.

«Якщо говорити відверто, то в цьому кроці у напрямку співпраці з Євросоюзом я не бачу ніяких проблем. Важливо інше: щоб ця угода і наступні не закривали співробітництво України з Єдиним економічним простором, нашим Митним союзом», – сказав білоруський президент.

«Ми занадто політизували цю проблему, ми загнали себе незрозуміло куди. Треба виходити з реалій. Те, що Україна підписує угоду про асоціацію з Євросоюзом, – це практично доконаний факт, якщо вірити заявам з Брюсселя і Києва. Нам теж треба підходити таким чином, що Україна як суверенна, незалежна держава вибрала такий шлях і вирішила укласти цю угоду», – додав Лукашенко.

За словами президента Білорусі, члени Митного союзу хотіли б, щоб Україна «була в Єдиному економічному просторі, в майбутньому – в Євразійському економічному союзі на рівноправній основі, щоб це були єдині правила, які визнаються всіма державами». «Але хочемо ми цього чи ні, але нам доводиться жити в певних реаліях, вибудовуючи, виходячи з цього нашу, спільну політику», – наголосив Олександр Лукашенко.

«Мудрі слова, я абсолютно з вами солідарний», – відреагував на висловлювання президента Білорусі глава українського уряду Микола Азаров.

«Нам належить пройти досить складний шлях, ми взяли на себе великі зобовʼязання, і ми будемо їх виконувати для себе, а не для когось. Тому ми виходимо з того, що нам дуже важливо мати зону вільної торгівлі з Євросоюзом і не менш важливо мати нормальні взаємини, брати участь в інтеграційних процесах, в Єдиному економічному просторі, в Митному союзі», – зазначив премʼєр-міністр України, який відвідує Мінськ із офіційним візитом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.