Музейники обурені тим, що в Секретаріаті Президента не знають біографію Гоголя

Автор/джерело -  © “Газета по-українськи”



Дата публiкацiї - 19.02.2007 13:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2185

У Секретаріаті Президента не знають, де знаходиться родова садиба українського письменника Миколи Гоголя.

Побут родової садиби Гоголь відобразив пізніше в повісті “Старосвітські поміщики”

Це стверджують працівники заповідника-музею Гоголя, який діє в родовій садибі батьків письменника, в селі Гоголевому (колишня Василівка) Шишацького району Полтавської області.

Музейників обурило, що в Указі Президента виданого до 200-річчя з дня народження письменника не обмовлено жодним словом про заповідник, проте окремим пунктом позначено створення меморіального центру Гоголя у селі Великі Сорочинці.

За словами співробітників музею, в цьому селі письменник лише народився, однак єдиною своєю домівкою вважав саме Василівку, в якій провів третину свого життя.

"Про життя заповідника, в Україні, чомусь дуже мало відомо, - пише від імені 32 членів колективу, Головний зберігач фондів Чернова, - Тому не дивно, що в Секретаріаті Президента не знають, що на Полтавщині, окрім Сорочинців, є ще родова садиба Гоголів".

Працівникам заповідника не зрозуміло, чому Секретаріат глави держави, за бюджетні кошти, збирається, з нуля, будувати новий музейний комплекс, який повністю буде дублювати давно діючий музей.

У той же час, заповідник у Гоголевому має чимало проблем. Треба покрити очеретом дах флігелю, обновити експозицію, відновити родинну гоголівську церкву, яка зруйнована в 1957 році. А також видати доповнення до Указу, де згадати музей-заповідник, який діє з 1 квітня 1984 року.

1 квітня 2009 року, світова громадськість відзначатиме 200-річчя від дня народження Миколи Гоголя.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.