Президент ФРН просить Януковича звільнити Тимошенко

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 8.10.2013 12:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21861

Центральним питанням переговорів Президентів України і Німеччини у Кракові стало звільнення Юлії Тимошенко. У Берліні закликають Віктора Януковича не тягнути час.

Увечері в понеділок, 7 жовтня, у Кракові Президенти Польщі, Німеччини та Італії на зустрічі з українським колегою обговорюють перспективи підписання Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом. Ініціатором зустрічі став польський Президент Броніслав Коморовський, який напередодні запропонував Віктору Януковичу долучитися до раніше запланованих переговорів з Президентами Німеччини та Італії Йоахімом Ґауком і Джорджіо Наполітано.

Німецький Президент, як повідомив Deutsche Welle перед зустріччю його речник, вимагатиме від Віктора Януковича звільнення Юлії Тимошенко і очікує на "відкриту розмову" щодо угоди про асоціацію з ЄС.
"Федеральний президент у Кракові наполегливо наголошуватиме, що чим довше щодо Юлії Тимошенко немає чіткого рішення, тим більша загроза нависає над підписанням угоди про асоціацію на саміті у Вільнюсі", - сказав DW речник президента Німеччини.

За його словами, для Президента Ґаука розв’язання цієї проблеми є барометром того, наскільки серйозними і вартими довіри є зусилля адміністрації Януковича з розвитку демократії та правової держави. При цьому в канцелярії німецького Президента зазначають, що голові держави йдеться не лише про долю Юлії Тимошенко, а про питання правової держави, дотримання прав людини і демократичних стандартів в Україні загалом. "В усіх цих сферах на сьогодні Україна не відповідає необхідним стандартам", - зазначають у Берліні.

У Берліні чекають на Тимошенко

У берлінській клініці "Шаріте", лікарі якої вже тривалий час консультують Юлію Тимошенко, DW повідомили, що пропозиція лікувати екс-прем´єрку у столиці Німеччини залишається чинною.

Утім, інформації про прибуття Тимошенко у клініці наразі немає. Тим часом речник уряду Німеччини у понеділок, 7 жовтня, нагадав на прес-конференції у німецькій столиці, що федеральний уряд готовий організувати приїзд Юлії Тимошенко до Німеччини і буде "готовий швидко діяти", якщо українська сторона дасть можливість виїхати їй на лікування до Німеччини.

Уряд у Берліні знову закликав Віктора Януковича помилувати Тимошенко, повідомляє інформаційна агенція dpa. "Ми очікуємо, що українська сторона зробить те, що від неї залежить, аби уможливити швидке розв’язання проблеми", - цитує агенція слова речника уряду.

У понеділок стало відомо, що 11 жовтня Київ відвідає міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле. Разом з українським прем’єром Миколою Азаровим він візьме участь у конференції, присвяченій Східному партнерству ЄС.

У Відомстві федерального Президента DW повідомили, що Йоахім Ґаук поділяє позицію уряду, який готовий підписати угоду про асоціацію з Україною, якщо буде виконано висунуті Євросоюзом умови. "На даний момент вони не виконані", - наголосили у відомстві президента Німеччини.

Крім питання вибіркового правосуддя, йдеться також про необхідність ухвалення закону про прокуратуру, а також виборче законодавство. У Берліні зазначають, що важливим для європейської інтеграції є не лише ухвалення законів, а й подальше їхнє виконання, за яким німецький уряд пильно стежитиме.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.