Квасневський: справа Тимошенко “принципова для компромісу”

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 9.10.2013 14:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21873

Колишній президент Польщі та представник Європарламенту Александр Квасневський заявив, що Україна виконує більшість поставлених ЄС умов, назвавши, втім, справу Юлії Тимошенко п“ринциповою для компромісу”.

Про це польський екс-президент сказав в інтерв’ю Gazeta Wyborcza, опублікованому 9 жовтня.

За словами пана Квасневського, який разом з Петом Коксом вже 17 місяців є спостерігачем від Європарламенту за справою екс-прем’єра Юлії Тимошенко, вони ведуть переговори з Президентом України Віктором Януковичем про її помилування.

"Їй потрібне лікування хвороби хребта. Ми ведемо з президентом Януковичем переговори, щоб він використав право помилування і уможливив їй операцію та реабілітацію у Німеччині. Це – принципова справа, на якій базується можливість всього компромісу, - сказав пан Квасневський.

"Я вірю, що нам вдасться вирішити її перед самітом у Вільнюсі", - додав він.

Звіт місії може бути не остаточним

Александ Квасневський також повідомив, що 15 жовтня представники місії звітуватимуть перед головами політичних груп у Європарламенті і проситимуть продовження свого мандату.

"15 жовтня ми звітуємо перед головами політичних груп у Європарламенті, щоб отримати подальший мандат", - зазначив він.

Згідно з очікуваннями, висновки місії Кокса-Квасневського можуть бути вирішальними для рішення ЄС підписувати, чи ні угоду про асоціацію з ЄС на саміті у Вільнюсі в листопаді.

Як заявив пан Квасневський, Україна виконує більшість висунутих перед нею умов.

"Україна виконує більшість поставлених умов. Реформує законодавчу базу, виборче законодавство. Звільнено опозиційних політиків: Валерія Іващенка, колишнього главу Міноборони та Юрія Луценка, колишнього главу МВС", - сказав він.

Парадокс Януковича

Екс-президент Польщі також зауважив парадоксальність ситуації, коли пришвидшення підготовки Угоди про асоціацію і вільну торгівлю з ЄС "відбулося за уряду прем’єра Азарова та президента Януковича, якого вважають проросійським, а не в часи помаранчевих".

За його словами, торговельний тиск Росії на України, "всупереч намірам Москви", лише посилив проєвропейські тенденції в Україні.

"Олігархи, яких зачепили санкції, почали солідарно діяти у проєвропейському руслі", - зауважив пан Квасневський, висловивши надію на успіх вільнюського саміту.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.