Кремль ігнорує міжнародно-правові норми базування ЧФ РФ в Україні

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 10.10.2013 11:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21881

Міністерство закордонних справ України звернуло увагу військовослужбовців Чорноморського флоту Росії на необхідність неухильно дотримуватися законодавства України.

Про це заявив у вівторок речник МЗС Євген Перебийніс.

Заява українського зовнішньополітичного відомства стосувалася публікацій у пресі про факти порушень з боку російських військових у питаннях модернізації сил Чорноморського флоту Росії на території України. Представники російського флоту у Севастополі заявили, що не реагуватимуть на цю вимогу офіційного Києва.

Росія модернізує свій Чорноморський флот, порушуючи базові українсько-російські угоди щодо військово-морської бази Росії у Криму, в тому числі принцип «тип на тип, клас на клас», про це днями повідомило «Дзеркало тижня. Україна». Видання навело низку фактів, коли російські військові перекидали на територію України нову техніку та озброєння, не отримавши на це дозволу офіційного Києва.

Зокрема, у лютому на озброєння морської піхоти у Севастополі надійшов бронетранспортер БТР-82АМ новітньої модифікації. Наприкінці квітня з Новоросійська до Севастополя прийшов рейдовий буксир нового покоління РБ-389. Офіційно заявлена мета прибуття – на ремонт, однак згодом він увійшов до складу загону суден забезпечення допоміжного флоту і підключився до буксирування російських бойових кораблів та суден в акваторії Севастополя. У вересні російські військові намагалися без дозволу офіційного Києва завести із Новоросійська до Севастопольської бухти ще два допоміжних плавзасоби Чорноморського флоту – рятувальний буксир СБ-4 і водолазне судно ВМ-86.

В Міністерстві закордонних справ України повідомили, що там знають про спроби оснащення Чорноморського флоту Росії на українській території новими видами озброєння, про які повідомляли засоби масової інформації. Директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс сказав, що у кожній ситуації відомство вживало необхідних політично-дипломатичних заходів.

Речник МЗС також наголосив, що Україна багато разів звертала увагу на готовності вести переговори з Росією на всі, навіть гострі й болісні, теми, щодо принципів та умов тимчасового перебування російського флоту в Україні. Але в МЗС виступають проти надмірної політизації цього процесу. Крім того, Перебийніс закликав російських військовослужбовців, які несуть службу в підрозділах Чорноморського флоту Росії на території дружньої держави Україна, до неухильного дотримання і поваги її законодавства.

Експерт: Росія перевіряє пильність України

Тим часом у командуванні Чорноморського флоту Росії заявили, що публічно ніяк не реагуватимуть на цей заклик українського зовнішньополітичного відомства. «Всі питання, що стосуються нашого перебування тут, на території України, у нас коментує лише МЗС Росії, причому, вже давно. Ми не на тому рівні для коментарів», – сказав начальник відділу інформаційного забезпечення Чорноморського флоту Росії в Севастополі В’ячеслав Трухачов.

Відмовилися від коментарів і у Військовій прокуратурі Кримського регіону України. Там послалися на те, що в її компетенції лише нагляд за законністю в українських військових структурах. «Це не наша піднаглядність», – повідомила прес-секретар Військової прокуратури Кримського регіону України Ольга Коробко.

Експерт севастопольського аналітичного центру з питань безпеки Чорноморського регіону «Номос» Дмитро Штибліков вважає реакцію української сторони цілком виваженою та адекватною. На його думку, описані у пресі випадки порушень угоди, найвірогідніше, є технічними проблемами, що виникають через неохайність окремих російських чиновників і командирів, і МЗС України реагує на них без широкого розголосу. Водночас, експерт не виключає, що за такими дрібними інцидентами стоїть якась більша гра.

«Російська сторона ніби перевіряє на міцність, на уважність Україну, закидаючи «пробні кулі». І відслідковує реакцію України – пройде чи не пройде? – для якихось, можливо, більш серйозних речей. Припустити це можна, враховуючи відсутність угоди про модернізацію Чорноморського флоту і збільшення випадків ось таких дрібних порушень за останній час», – зазначив Дмитро Штибліков.

Попри відсутність спеціальної угоди про принципи модернізації та переозброєння сил Чорноморського флоту Росії, дислокованих на українській території, раніше офіційний Київ дозволив модернізувати літаки морської авіації, а також, як виняток, погодився на перебазування до Севастополя кораблів «Самум» і «Бора».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.