Парламент попередньо ухвалив зміни до Конституції щодо реформи судової влади

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 10.10.2013 12:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21883

Верховна Рада ухвалила постанову про попереднє схвалення замін до Конституції, запропонованих Президентом України, щодо посилення гарантій незалежності суддів.

За цей проект постанови проголосували 244 нардепи.

Утримались від схвалення президентського проекту опозиційні фракції: "Батьківщини", УДАРу, "Свободи".

Цікаво, що у виступі з трибуни парламенту лідер комуністів Петро Симоненко публічно заявив, що фракція КПУ не підтримуватиме законодавчу ініціативу гаранта. Це підтвердили у публічних виступах його колеги. При цьому, під час голосування комуністи одностайно проголосували за те, що вони тільки-но, на словах, не підтримували.

Запропонованими гарантом змінами до Конституції пропонується скасувати 5-річний строк першого призначення суддів судів загальної юрисдикції й дозволити їх призначати безстроково.

Проектом закону пропонується скасувати 5-річний строк призначення генпрокурора й призначати його безстроково.

Вищій раді юстиції, як пропонує гарант, планується надати право подавати Президентові подання на призначення й звільнення суддів.

У разі схвалення поправок у Конституцію. Вищій раді юстиції надається право вирішувати питання про затримку або арешт судді.

Законопроектом передбачено передачу права Верховній Раді своїми законами вирішувати питання реорганізації, створення й ліквідації судів загальної юрисдикції.

Гарантом пропонується переформатувати склад Вищої ради юстиції, а саме включити до її складу вибраних на з’їздах кандидатів від суддів, адвокатів, профільних вищих навчальних закладів, а також генерального прокурора.

Під час обговорення законопроекту про внесення змін до Конституції щодо гарантування незалежності суддів радник президента Андрій Портнов наголосив, що проект містить ті ж позиції, на яких наполягає опозиція: Укази про призначення судді президент підписуватиме лише на підставі подань Вищої ради юстиції.

"Президент лише легітимізуватиме рішення. Саме це пропонує і опозиція в своєму проекті", - зазначив він.

Крім того, він зазначив, що співдоповідачки ПАРЄ "закликали всі політичні сили України прийняти запропоновані зміни". З посиланням на співдоповідачів ПАРЄ він повідомив, що "жоден інший законопроект до Венеціанської комісії не надходив".

У свою чергу депутат від "Батьківщини" Сергій Соболєв заявив, що апарат Верховної Ради відмовився реєструвати їхній альтернативний законопроект, який вони подавали за підписом 165 народних депутатів.

"165 депутатів від опозиції своєчасно попробували зареєструвати проект, але дивна ситуація – апарат ВР не реєструє проект 165 депутатів", - сказав він.

Крім того, Соболєв наголосив, що в разі підтримки проекту у першому читанні, зміни, яких вимагає опозиція, внести у нього буде неможливо.

У відповідь на це спікер Володимир Рибак заявив, що "відповідно до регламенту альтернативний проект подається лише протягом 14 днів після надання народним депутатом проекту про внесення змін до Конституції".

"Оскільки проект закону, який ми розглядаємо, було вручено на розгляд депутатам на засіданні 4 липня 2013 року, а ви законопроект від опозиції внесли тільки на 2 місяці пізніше восени, то я прошу з трибуни треба казати правду", - заявив Рибак.

Вчора опозиційні фракції заявили, що не голосуватимуть за євроінтеграційний закон щодо посилення незалежності суддів, ініціатором якого виступив Президент Віктор Янукович.

«Під прикриттям євроінтеграційних вимог чинна влада та Партія регіонів намагаються «протиснути» закон, який ще більше посилить авторитарну диктатуру президента Віктора Януковича та зробить його вплив на судову систему практично необмеженим. Цей закон не відповідає навіть тим напрацюванням, які були підготовлені Конституційною асамблею, що була створена за ініціатива чинного президента», – йшлося в заяві.

А сьогодні лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк з трибуни Ради заявив, що опозиція вимагає від Верховної Ради відкласти розгляд законопроекту про внесення змін до Конституції щодо судової системи і вимагає зустрічі з Президентом.

Під час голосування у парламенті нардепа Рудьковського впіймали на кнопкодавстві, через що проект постанови голосували двічі.

Як повідомлялося раніше, 24 вересня Конституційний Суд визначив як конституційні положення законопроекту про безстроковість призначення суддів, яким пропонується скасувати 5-річний термін першого призначення суддів судів загальної юрисдикції та дозволити їх призначати безстроково.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.