Євроінтеграція: становище України залишається складним

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 10.10.2013 21:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21892

Німеччина зацікавлена в успіхові України на Вільнюському саміті «Східного партнерства» і підтверджує готовність прийняти на лікування екс-прем’єра, ув’язнену Юлію Тимошенко.

Ці заяви зробив у четвер міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле, який у Києві цими днями проводить політичні консультації з очільниками України та опозиційними політиками.

Зустріч керівника МЗС Німеччини Ґідо Вестервелле з Президентом України Віктором Януковичем тривала замість, запланованих 30 хвилин, більш як півтори години. Після зустрічі німецький дипломат вийшов до журналістів і визнав, що переговори з Януковичем були складними, і шлях України до підписання угоди про асоціацію залишається складним.

«Я не можу вдаватись у подробиці нашої розмови з президентом Януковичем, бесіда була довгою й інтенсивною. Наразі ми перебуваємо у доволі складному становищі – і з політичної, і з правової точки зору. У будь-якому разі я хочу наголосити, що Німеччина зацікавлена в успіхові Вільнюського саміту і в успішному завершенні наших зусиль у цьому напрямі», – наголосив Вестервелле.

Він підтвердив, що Німеччина готова прийняти для медичного лікування екс-прем’єр-міністра, лідера української опозиції Юлію Тимошенко, але наразі питання її звільнення не вирішене.

«Німеччина зробила свою пропозицію, і я хочу наголосити, що ця наша пропозиція має гуманітарний характер», – зазначив Вестервелле.

Справа Тимошенко – ключ до підписання угоди з ЄС – експерти

Можливості звільнення Юлії Тимошенко – у центрі уваги консультацій Ґідо Вестервелле з українськими опозиційними політиками і з донькою Тимошенко Євгенією, повідомило посольство ФРН у Києві.

Лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк зустріч з Вестервелле назвав такою, що дозволяє сподіватись на розв’язання проблеми Тимошенко. Відтак, Яценюк з оптимізмом дивиться на можливість України підписати угоду про асоціацію з Євросоюзом.

«Як на мене, зустріч обнадійлива, вона відбулась після зустрічі міністра закордонних справ Німеччини з президентом і з прем’єр-міністром України. Ми обговорили всі можливі шляхи вирішення проблеми зі звільнення Юлії Тимошенко, – повідомив Яценюк. – У нас є реальні шанси підписати угоду з ЄС про асоціацію і звільнити Юлію Тимошенко, надати їй можливість отримати медичну допомогу у Німеччині».

Міністр закордонних справ України Леонід Кожара вважає, що це питання складне для розв’язання з багатьох аспектів.

«Я ще раз підкреслюю, що вирішення справи Тимошенко можливе лише у площині української Конституції й українського законодавства. З політичної точки зору це теж проблема, оскільки мільйони людей в Україні правдиво вірять, що пані Тимошенко скоїла злочин», – зауважив Кожара.

Незалежні експерти у Києві вважають, що звільнення Тимошенко є ключем до підписання угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

«Політична воля президента є первинною, а юридичний вихід знаходиться унаслідок наявності політичної волі», – прокоментував Радіо Свобода ситуацію науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

За його словами, в очах більшості європейських політиків і журналістів Юлія Тимошенко є символом українського вибіркового судочинства. Її звільнення означатиме, що Київ готовий встановлювати європейський принцип верховенства права, зазначив експерт.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.