Холодна війна-2. Польща і Чехія можуть розмістити станції ПРО. Росія погрожує і бряцає зброєю

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 19.02.2007 18:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2191

Конфлікт про розміщення в Польщі і Чехії американської системи протиракетної оборони (ПРО) переходить в гостру фазу. В понеділок готовність розмістити у себе ПРО підтвердили прем'єр-міністри Чехії і Польщі. А в Росії заявили, що в цьому випадку РВСП може націлити ракети на ці об'єкти.

Станція ПРО Росії "Дон-2" радянського виробництва

На спільній прес-конференції, яка відбулася сьогодні у Варшаві, де з офіційним дводенним візитом знаходиться чеський прем'єр Мірек Тополанек, його польський колега Ярослав Качинський заявив: "Ми разом глибоко переконані в тому, що потрібно ухвалити принципове рішення з питання безпеки Європи, зокрема, з питання бази ПРО (США)".

"Те, що нам вдалося встановити - це наша близькість. У нас схожі погляди по багатьом принциповим важливим питанням - я говорю про базу ПРО", - пояснив глава уряду Польщі, підкресливши, що плани створення за допомогою США протиракетної системи в Польщі і Чехії не направлені проти Росії.

Розвиваючи цю думку, польський прем'єр пояснив, що така система не направлена проти "нормальних країн", які дотримуються міжнародних норм безпеки.

"Ми постараємося переконати Росію, що цей об'єкт не направлений проти неї", - сказав Качинський.

Глава польського уряду повторив тезу про те, що ПРО направлена "проти можливих дій тих держав, які не хочуть підкорятися правилам, що діють сьогодні в світі". Він відзначив, що "не бачить ніяких причин" для того, щоб проводити в Польщі національний референдум з питання розміщення елементів системи ПРО, як на тому наполягає опозиція.

У свою чергу, чеський прем'єр-міністр сказав: "Наївно вважати, що Сполучені Штати не консультувалися з Росією з питання розміщення на території Польщі і Чехії протиракетного щита". Він додав, що питання розміщення ПРО зажадає як від Польщі, так і від Чехії серйозних "комунікаційних зусиль" в контактах з Росією, Німеччиною, Францією і з громадськістю власних держав.

Обидва прем'єри відзначили, що Польща і Чехія спільно ухвалять рішення про те, як проводити переговори з США щодо розміщення в своїх країнах елементів протиракетної системи. Напередодні міністр оборони Польщі Олександр Щигло уточнив, що уряд Польщі дасть відповідь США на прохання розмістити в країні ПРО впродовж двох тижнів.

"Зараз ми (знаходимося) в процесі підготовки відповіді для американського уряду. Думаю, що протягом двох тижнів відповідь буде передана уряду США по дипломатичних каналах", - сказав глава Міноборони Польщі, припустивши, що "через декілька тижнів відбудеться перша зустріч (з американцями) з даного питання".

У Польщі більшість політичних сил, зокрема що не входять в уряд, схиляються до того, щоб прийняти у себе американську базу. Проте опозиційні сили мають сумніви, що польському уряду вдасться виторгувати у США відчутні поступки.

Так, глава правоцентристської "Цивільної платформи" Дональд Бляк виразив сумнів, що власті зможуть "щось видряпати у американців".

В п'ятницю, 16 лютого, прем'єр-міністр Польщі Ярослав Качинський обговорив по телефону з Держсекретарем США Кондолізой Райс питання розміщення системи ПРО США, повідомив прес-секретар уряду Польщі Ян Дзедзічак.

Раніше, 15 лютого, на прес-конференції у Варшаві Ярослав Качинський заявив, що польські власті вважають, що розміщення на території країни елементів системи ПРО США сприятиме зміцненню безпеки самій Польщі. "Уряд, президент і я виступаємо за створення бази протиракетної оборони", - підкреслив прем'єр-міністр Польщі.

Радянська РЛС ПРО "Дуга" загоризонтного бачення, відома в народі, як "Чорнобиль-2"

Бази ПРО можуть стати ціллю

На заяви в Польщі в Москві відреагували різко.

МЗС РФ поки тримає паузу, надаючи можливість висловитися іншим.

Зокрема, командувач ракетними військами стратегічного призначення Микола Соловцов заявив, що якщо Чехія і Польща дійсно встановлять у себе американські бази ПРО, то РВСП здатні як цілі мати і ці об'єкти, погрозивши, що російські війська зможуть уразити американську систему.

При цьому він відзначив, що за 47 років свого існування РВСП ніколи не воювали, і висловив сподівання, що цього ніколи і не відбудеться. На прохання уточнити, чи володіє Росія вже зараз засобами для відвернення загрози з Східної Європи або вони тільки повинні з'явитися, Соловцов заявив: "У нас ці засоби були і є".

Командувач РВСП підкреслив, що на бойовому чергуванні на території Росії стоять ракети, здатні уразити будь-які цілі в будь-якій точці планети.

"Коефіцієнт технічної готовності ракет, що стоять на бойовому чергуванні, - 0,97-0,98, тобто з кожних ста ракет 97-98 щохвилини, щомиті готові виконати бойове завдання", - відзвітував військовий.

Крім того, Соловцов загрожує, що у разі потреби, у відповідь на рішення європейців розмістити у себе ПРО, Росія буде здатна в найкоротші терміни прийняти "асиметричні" заходи. Зокрема це може бути створення нових зразків озброєнь, здатних долати будь-які засоби ПРО, підкреслив Соловцов.

Зокрема, повідомив командувач, в Росії незабаром може бути створена ракетна зброя із змінним вектором руху на гіперзвуку. "Та зброя, про яку говорив Президент, яке змінює свою траєкторію, з гіперзвуковою швидкістю - створення цієї зброї буде можливе найближчим часом", - заявив Соловцов.

Коментуючи заяви американського керівництва про те, що елементи ПРО в країнах Східної Європи будуть направлені проти балістичних ракет Ірану, Соловцов назвав їх "неспроможними". "Глибоко сумніваюся, що вони (ракети - прим. ред.) найближчим часом у Ірану з'являться. Я думаю, ви самі в змозі зробити вивід, проти чиїх ракет направлена ця ПРО. Саме тому ми з настороженістю, тривогою спостережуваний за ситуацією з її розгортанням ", - заявив він.

Разом з тим Соловцов не виключив, що в ударному угрупуванні РВСП будуть відновлені ракети середньої дальності, ліквідовані за договором з США. "Якщо буде ухвалено політичне рішення про вихід з цього договору (російсько-американський договір про ракети середньої і меншої дальності – прим. ред.), то Ракетні війська стратегічного призначення готові будуть вирішити цю задачу", - заявив Соловцов.

Раніше про можливість вийти з договору заявив Генштаб РФ, а услід за ним і МЗС.

Соловцов нагадав, що "у нас вже був на озброєнні прекрасний комплекс середньої дальності "Піонер", який був ліквідований відповідно до договору, зокрема методу пуску ракет". Росія, заявив він, "абсолютно точно виконала всі міжнародні договори, у нас сьогодні "в заначке" Ракетних військ жодної ракети середньої дальності того покоління немає".

По словах командувача РВСП, Росія буде здатна вирішити задачу по постановці на бойове чергування нових ракет середньої дальності через 5-6 років. Соловцов припустив, що це, швидше за все, будуть не нові комплекси типу "Піонер", а інші ракети - вже "з новими технологіями, новою елементною базою, системою управління, новими можливостями".

Ракети для систем ПРО СРСР розроблялися у КБ "Південне" у Днпропетровську й виготовлялися в Україні. Системи РЛС розроблялися й виготовлялися низкою підприємств Укроаїни і Росії. Після ядерного роззброєння означені українські підприємства перепрофільовані й позбавлені права на подібні розробки та виробництво цієї техніки. Виключення становлять ракети-носії виробництва "Південмашу", які раніше призначалися для балістичних ракет. Їх дозволено використовувати у мирному освоєнні Космосу, однак Україна не має права розробляти нові носії, як і іншу високоточну ракетну техніку великої та середньої дальності й відповідні системи ПРО.

Підготовлено за матеріалами російських та західних агенцій.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.