Лутковська офіційно підтвердила факти знущань над психічно хворими

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 14.10.2013 14:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21918

В Україні виявлено порушення прав людей з психічними розладами, які перебувають у закладах системи охорони здоров´я, соціального захисту населення та пенітенціарної служби.

Як повідомила прес-служба Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, про це йдеться у поданні омбудсмена Валерії Лутковської до прем´єра Миколи Азарова.

Порушення прав людей з психічними розладами виявлені під час парламентського контролю.

Встановлено, що в деяких установах до психічно хворих людей застосовуються засоби примусової ізоляції та фізичного обмеження, порядок застосування яких не регламентований жодним нормативно-правовим актом.

Відповідно до принципів ООН, «фізичні обмеження або примусова ізоляція повинні застосовуватися виключно відповідно до офіційно схвалених процедур».

«Законом України «Про психіатричну допомогу» у статті 8 закріплена норма про застосування заходів фізичного обмеження та (або) ізоляції особи, яка страждає на психічних розлад.

Разом з тим статтею встановлено, що «заходи фізичного обмеження та (або) ізоляції застосовуються відповідно до правил, встановлених Міністерством охорони здоров´я України». Однак до сьогоднішнього дня такі правила не прийняті», - йдеться в повідомленні омбудсмена.

Лутковська вважає, що відсутність нормативного регламентування у зазначеній сфері створює підстави для порушень прав і свобод людини, яке можна кваліфікувати як катування та інші жорстокі поводження та покарання, що є нелюдськими або принижують гідність.

У зв´язку з цим Лутковська запропонувала Азарову доручити Міністерству охорони здоров´я, Міністерству соціальної політики, Міністерству юстиції вжити невідкладних заходів для приведення нормативної бази у відповідність до вимог Закону України «Про психіатричну допомогу» та міжнародних стандартів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.