За вісім років у Росії сталося дев’ять заворушень на етнічному ґрунті, три з них – цього року

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 14.10.2013 22:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21924

З 2006 року в Росії сталося дев’ять масових протестів і заворушень на національному ґрунті.

Про це пише «Коммерсантъ».
9 липня 2006 року – в антикавказькому мітингу в місті Сальск, Ростовська область, брали участь три тисячі осіб. Приводом стала бійка місцевих жителів з дагестанцями, під час якої була вбита одна людина. Шість обвинувачених в організації бійки і вбивстві були виправдані присяжними.

У вересні 2006 року в місті Кондопога, Карелія, пройшли антикавказькі виступи, в яких брали участь дві тисячі осіб. Приводом стало вбивство двох місцевих мешканців у бійці. Два місцевих ініціатори бійки отримали вісім місяців та 3,5 роки в’язниці, шестеро кавказців - до 22 років в’язниці.

11 березня 2007 року стихійний націоналістичний мітинг у місті Красноармійськ, Саратовська область, зібрав від 2-х до 3-х тисяч осіб. Приводом стало вбивство росіянина в бійці з азербайджанцем, якого засудили до дев’яти років в’язниці.

4 листопада 2010 року стихійний виступ мешканців Хотьково, Московська область, спровокований вбивством мешканця міста таджиком, зібрав кілька сотень людей. Незабаром після акції більшість мігрантів покинули місто. Вбивця був засуджений до 9,5 років позбавлення волі.

11 грудня 2010 року - несанкціонована акція на Манежній площі в Москві у зв’язку із загибеллю вболівальника ФК "Спартак" Єгора Свиридова в бійці з кавказцями, зібрала до 20-ти тисяч людей. Обвинувачений у вбивстві вболівальника отримав 20 років позбавлення волі, ще п’ять осіб отримали по п’ять років в’язниці.

У липні 2011 року в Москві та Єкатеринбурзі пройшли мітинги на підтримку мешканців міста Сагра, Свердловська область, де в бійці між місцевими мешканцями і кавказцями загинула людина. Акції зібрали кілька сотень людей. Шість з 23-х обвинувачених у заворушеннях отримали терміни до шести років.

26 січня 2013 року в місті Невинномиськ, Ставропольський край, в акції "Ставропілля - не Кавказ" брала участь тисяча осіб. Приводом стало вбивство місцевого мешканця вихідцем з Чечні. Убивця не знайдений.

У липні 2013 року вбивство місцевого жителя в місті Пугачов, Саратовська область, вилилося в протестні виступи, що зібрали кілька тисяч людей. Звинувачення у вбивстві висунуто чотирьом чеченцям.

13 жовтня 2013 року південь Москви охопили масові заворушення після вбивства чоловіка в Західному Бірюльово. Сотні людей вийшли на протести.

Так, у ніч на 10 жовтня у московському районі Західне Бірюльово невідомий зарізав хлопця Єгора Щербакова на очах у його дівчини, після чого втік.

У суботу ввечері і в неділю мешканці району вийшли на вулицю з вимогою знайти вбивцю. У ніч на неділю пошуки вбивці активізувалися, почалися облави на мігрантів, було затримано близько ста кавказців. За останніми даними, кількість затриманих досягла 380-ти осіб. Шість правоохоронців звернулися по допомогу до медиків, є госпіталізовані. Крім того, протестувальники прорвалися на овочеву базу, зафіксовано факти мародерства. Поліція порушила кримінальну справу за статтею хуліганство.



Увага! У відеосюжеті звучить російська лексика, яка вважається в Україні ненормативною.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.