Гени захищають людей від небезпек зовнішнього світу

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 15.10.2013 00:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21926

Університет Британської Колумбії встановив: понад 50% людей генетично схильні до виявлення прихованих джерел загрози.

Гени багато в чому визначають, якою ви бачите склянку: наполовину повною або наполовину порожньою

У цієї групи людей більш сильні емоційні спогади, каже дослідник Ребекка Тодд. Йдеться про присутність варіанту гена ADRA2b, пише The Vancouver Sun.

"Виявляється, що ці люди сприймають світ набагато більш інтенсивно, ніж інші, і сприймають саме негативні сторони кожної ситуації", - прокоментувала дослідження Ребекка Тодд.

У даній ситуації у людей частіше виникають емоційно заряджені нав’язливі думки, пов’язані з посттравматичним стресовим розладом після травматичної події.

Тодд повідомила, що це перше дослідження, яке мало на меті з’ясувати, що ця генетична зміна може суттєво вплинути на те, як люди бачать і сприймають світ.

"Ми всі чули вислів "дивитися на світ крізь рожеві окуляри". Отримані дані свідчать про те, що люди відчувають емоційні аспекти світу частково через ген, - це як дивитися на світ за допомогою кольорового скла, - тонованого, трохи похмуро, - і що біологічні коливання на генетичному рівні можуть зіграти значну роль в індивідуальних відмінностей у сприйнятті", - сказала вона.

Схильність до виявлення негативного в навколишньому світі може бути позитивною рисою, з еволюційної точки зору. Людина в результаті уникає небезпеки. Наприклад, вона може краще виокремлювати агресивно налаштованих людей в натовпі, обходячи їх стороною. Те ж стосується місць, де є ризик посковзнутися або впасти.

Тодд також повідомила, що інші фактори, - такі як культурні відмінності або життєвий досвід також впливають на індивідуальні відмінності в емоційному сприйнятті, і що вона почали вивчати ефекти від різного варіанту гена на людях з посттравматичним стресовим розладом.

Подальші дослідження планується також вивчити виникнення варіанту гена в різних етнічних групах.

Дослідження, результати якого опубліковані в журналі Psychological Science, було проведене у співавторстві з Адамом Андерсоном з Корнельського університету.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.