Яценюк каже, що місію Кваснєвського-Кокса продовжили на місяць

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 15.10.2013 13:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21931

За неофіційною інформацією, спостережна місія Кокса і Квасневського буде продовжена ще на місяць:

Про це повідомив журналістам Арсеній Яценюк біля харківської лікарні «Укрзалізниці», передає прес-служба «Батьківщини».

«Є десятки юридичних механізмів для того, щоб вирішити питання звільнення Юлії Тимошенко, і всі ці механізми знаходяться в руках Президента Януковича», - заявив Яценюк.

Яценюк зазначив, що Україна знаходиться на фінішній прямій щодо підписання Угоди з ЄС: «Низка критеріїв, в першу чергу завдяки опозиції, виконана. Але один із основних критеріїв – звільнення Юлії Тимошенко і надання їй можливості отримання медичної допомоги в Німеччині,- до сьогоднішнього дня не вирішений».

Він підкреслив, що є десятки юридичних механізмів для того, щоб вирішити це питання, «і всі ці механізми знаходяться в руках Президента Януковича».

«Ми неодноразово наголошували на тому, що цей ключовий критерій повинен бути виконаний, щоб у Вільнюсі Угода з ЄС буда підписана. Це є спільною позицією наших європейських партнерів, і ця позиція висловлена Віктору Януковичу. Думаю, що в найкоротші терміни чинним Президентом буде прийнято відповідальне політичне рішення», - підкреслив Яценюк.

Він також зазначив, що за неофіційною інформацією, спостережна місія Кокса і Квасневського буде продовжена ще на місяць: «Це також є позитивним сигналом. Сподіваюся, що до Вільнюського саміту Юлія Тимошенко отримає законне право на свободу і на медичну допомогу в Німеччині».

Відповідаючи на запитання щодо підстав звільнення Юлії Тимошенко, він нагадав, що у парламент внесено законопроект про декриміналізацію статей 364 365 та Кримінального кодексу, за якими незаконно засуджена Юлія Тимошенко: «Це були також наші зобов’язання перед європейськими партнерами щодо прийняття цього акту законодавства та скасування сталінських статей ККУ. На жаль, Партія регіонів відмовилася голосувати за цей законопроект, і це було тричі».

Другий проект закону, за словами Арсенія Яценюка, – це законопроект про амністію у двох редакціях, який передбачає «не тільки амністію для Юлії Тимошенко, а й для тисяч громадян України, які потерпають від незаконного правосуддя»: «Цей законопроект також не отримав підтримки тому, що ПР відмовилася за нього голосувати».

«Третій вихід із ситуації – це той, який Віктор Янукович продемонстрував, підписавши указ про помилування Юрія Луценка», - наголосив Арсеній Яценюк.

Він наголосив, що жодних юридичних підстав для того, щоб не застосовувати такий механізм, немає. Ми неодноразово наголошували, що відповідно до п. 6 Положення про порядок помилування, підписаного Віктором Януковичем, помилування Юлії Тимошенко може відбутися навіть у тому випадку, якщо засуджений не відсидів половини терміну: «Це чітка норма даного указу».

Відповідаючи на запитання щодо законопроекту, про який говорив керівник фракції Партії регіонів на круглому столі за участі Єврокомісара Штефана Фюле, Арсеній Яценюк зазначив, що цього проекту закону «не існує в стінах Верховної Ради»: «Я не готовий вести розмову про законопроект, якого не існує. Проте готовий наполягати на тому, що норма закону України про основи охорони здоров’я, яка визначає право громадян на отримання медичної допомоги за кордоном, розповсюджується на Юлію Тимошенко також».

«Тому зараз вести юридичну дискусію про доцільність введення нового закону, є сумнівним. Проте ми хочемо почути конкретну пропозицію Партії регіонів - не на словах, а на ділі. Але це пропозиція повинна бути висловлена не тільки керівником фракції ПР, а в першу чергу – Президентом Януковичем. Тому що під кожним законом стоїть підпис Президента», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк, Олександр Турчинов та Григорій Немиря зайшли до лікарні, де перебуває Юлія Тимошенко. На дев’ятому поверсі, де знаходиться палата Юлії Тимошенко, не було жодного охоронця та міліціянта, які зазвичай там вартують.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.