Росія вже погрожує Україні механізмами СОТ

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 16.10.2013 11:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21940

Росія у вівторок пригрозила сусідній Україні привести в дію механізми Світової організації та інші захисні заходи, якщо Київ не відмовиться від наміру укласти торговельну угоду з Євросоюзом.

Про це пише Reuters.

Попередні ультиматуми Кремля згуртували українську опозицію з противниками в особі Президента Віктора Януковича. Останній пообіцяв докласти зусиль до звільнення з в’язниці свого головного політичного супротивника, Юлії Тимошенко, що ЄС ставить початковою умовою української євроінтеграції.

"Україна як суверенна держава має право робити будь-який вибір", - сказав прем’єр-міністр Росії Дмітрій Медвєдєв після зустрічі зі своїм українським колегою Миколою Азаровим, але додав, що угода про асоціацію з ЄС "створює цілий ряд потенційних складностей" для Росії та її партнерів по Митному союзу - Казахстану і Білорусі, "ризики, пов’язані з обнулінням мит, витісненням товарів з ринку". Київ скаржився, що Москва заганяє її в цей альянс батогом і пряником, обіцяючи знижку на газ і погрожуючи складнощами на кордоні та протекціоністськими заходами.

Медвєдєв сказав, що Росія "буде намагатися, щоб наші економічні відносини не постраждали", але успіху не гарантує.

"Ми повідомили нашу позицію про те, що може статися і чого бажано не допустити", - сказав він.

"Ми сподіваємося, що наші заклопотаності будуть почуті. Але якщо все-таки подібні факти трапляться, тоді нам доведеться приймати рішення в рамках процедур СОТ".

Росія вступила до СОТ пізніше за Україну після 18 років переговорів, але майже відразу ж зіткнулася з претензіями партнерів по альянсу, що звинуватили її у схильності до протекціонізму всупереч умовам членства.

У жовтні Європейський союз звернувся до СОТ із проханням винести рішення щодо законності російського утилізаційного збору на ввезені іноземні автомашини. Влітку в СОТ з приводу утилізаційного збору в РФ звернулася Японія.

Азаров повторив у Калузі, де він народився, що Україна зробила вибір, виходячи із стратегічних пріоритетів - сподіваючись на розвиток технологій, тоді як Росію сприймає як постачальника в основному сировини.

"Чому ми підписуємо угоди з ЄС?.. Двадцять років не існує Радянського Союзу, 30 років - технологічне відставання", - сказав він.

"Ми робимо кроки, щоб відкрити доступ високотехнологічному ринку. Так, є ризики, так, є мінуси, але перед нами стоїть дилема - або ми на це йдемо, і рухаємося, і наздоганяємо, або ми відстаємо. Я думаю, що рішення ми прийняли правильне".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.