Довибори у парламент. В Україні стартувала виборча кампанія у п’яти проблемних округах

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 16.10.2013 11:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21941

Сьогодні розпочинається кампанія з повторних виборів депутатів парламенту в п’яти одномандатних виборчих округах.

Від сьогодні партії можуть проводити з’їзди для висування кандидатів або громадяни шляхом самовисування можуть подавати заяви про балотування в округах № 94 (Обухів, Київська область), 132 (Первомайськ, Миколаївська область), 194 і 197 (Черкаська область) та 225 (Київ, Шевченківський район).

Як повідомлялося раніше, 5 листопада минулого року Центральна виборча комісія визнала неможливим встановлення достовірних результатів голосування на виборах до Ради в цих округах, що відбулися 28 жовтня, у зв’язку з численними порушеннями, допущеними під час голосування і підрахунку голосів.

Зокрема, в окрузі № 94 після тривалих конфліктів переможцем оголосили регіоналку Тетяну Засуху (41.80%). Її опонент від об’єднаної опозиції Віктор Романюк набрав (39,81%). В окрузі № 132 переможцем визнали регіонала Віталія Травянка (39,97%). Він переміг опозиціонера Аркадія Корнацького.

В окрузі №194 боротьба точилася між кандидатом від опозиції Миколою Булатецьким та самовисуванкою Валентиною Жуковською. В 197 окрузі змагались самовисуванець Богдан Губський та кандидат від об’єднаної опозиції Леонід Даценко. В окрузі №223 боролись кандидати від ВО «Свобода» Юрій Левченко та самовисуванець Віктор Пилипишин.

ЦВК запропонувала провести повторні вибори у цих округах і звернулася до Верховної Ради з відповідною пропозицією. У свою чергу парламент більшістю голосів підтримав постанову, якою рекомендував ЦВК призначити повторні вибори.

Тоді активізувалася критика, що Верховна Рада не має повноважень розглядати призначення повторних виборів депутатів Верховної Ради у мажоритарних округах. Водночас і в ЦВК зазначали, що не можуть цього зробити. І навіть подання звернення 54 народних депутатів до Конституційного суду з проханням розтлумачити кілька норм закону про вибори не роз’яснило ситуацію. КС відмовив у відкритті конституційного провадження, пояснюючи це "непідвідомчістю цього питання".

Крім цього, раніше регіонали наполягали на проведенні перевиборів у ще двох округах, на яких були обрані Олександр Домбровський та Павло Балога, яких позбавили депутатських мандатів, згідно з рішенням суду. Однак, як повідомив лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, питання виборів у цих округах було знято.

Питанням компромісу стала і дата проведення перевиборів. У публічних заявах різних політсил звучало і про 25 серпня, і 8, 15 чи чи 22 грудня.

Як наслідок затяжних переговорів 5 вересня Верховна Рада призначила повторні вибори у п’яти округах на 15 грудня. Згодом відповідний закон підписав і президент Віктор Янукович.

А 8 жовтня парламент вніс зміни до закону про бюджет щодо виділення 48 млн 825 тис. грн. За словами народного депутата Руслана Князевича (фракція «Батьківщина), серед цих коштів є 11 млн грн, які будуть спрямовані на погашення заборгованості за виконані роботи зі створення та забезпечення функціонування системи відеоспостереження на виборах 28 жовтня минулого року. Хоча, як зауважив депутат, раніше виділення цих коштів вже було передбачено.

Щодо підготовки політичних сил до перевиборів, то опозиція вже неодноразово заявляла, що в округах 94, 132, 194 та 197 висунуватиме тих же кандидатів, як і на парламентських вибрах 2012 року. Однак, згодом в "Батьківщині" заявили, що поки думають, чи подаватимуть Віктора Романюка на реєстрацію кандидатом у народні депутати за 94 виборчим округом, проти якого порушили кілька кримінальних справ, і нині він перебуває в Італії.

В той же час у Партії регіонів ще не визначились з кандидатурами на відповідних виборчих дільницях.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.