«Покращена» економіка падає. Що робити?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 20.10.2013 20:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21974

Українська промисловість за останній рік зазнала відчутного падіння. Експерти вбачають причину цього в неправильній урядовій політиці, зокрема у зростанні податкового тиску.

Український прем’єр, у свою чергу, пов’язує негативні тенденції у промисловості з високою ціною на імпортний газ. Раніше Світовий банк у прогнозі щодо України наголосив, що економічне зростання стане можливим лише в разі проведення структурних реформ. Якщо падіння виробництва в Україні збережеться, фахівці прогнозують збільшення безробіття й бюджетного дефіциту, а відтак і проблеми із соціальними виплатами.

У вересні 2013 року промислове виробництво в Україні скоротилося на 5,6% порівняно з вереснем 2012 року. Про це йдеться в повідомленні Держстату. Державна статистика свідчить, що цього року значне зростання показали лише дві галузі економіки – сільське господарство і торгівля.

Економіст Андрій Новак зауважив у коментарі Радіо Свобода, що падіння економіки в останні місяці прискорюється, не в останню чергу – через хибні дії уряду.

«До кінця поточного року тенденція навряд чи зміниться, а отже, Україна закінчить рік із падінням ВВП (валового внутрішнього продукту). Враховуючи те, що нинішній бюджет готували, розраховуючи на зростання економіки більш ніж на три відсотки, то бюджетний дефіцит подолати не вдасться, необхідні фінансові вливання. Різкий рух чинної влади до Євросоюзу пояснюється економічною безвихіддю, оскільки отримати великі гроші для підтримки економіки можна лише на Заході», – вважає Андрій Новак.

Економіст наголошує, що уряд сам погіршує ситуацію в промисловості та інших галузях, оскільки замість стимулів та пільг для бізнесу застосовує адміністративні важелі та збільшує податковий тиск.

Влада погіршує стан економіки збільшенням податків та перевірок – Розенко

Про хибну стратегію української влади говорить і депутат від УДАРу, колишній провідний експерт центру Разумкова Павло Розенко. За його словами, українська влада на догоду цьогорічному наповненню бюджету здійснює тиск на бізнес, і цим лише поглиблює економічне падіння.

«Економіка України не дає підстав стверджувати, що вона найближчим часом вийде з рецесії. Мене дивує, що в цих умовах влада шукає вихід у збільшенні тиску на бізнес, замість того, щоб піти на поступки, зменшити кількість перевірок та знизити ставку єдиних соціальних внесків. Однак чим більше падає економіка, тим сильніше влада тисне на бізнес», – констатує опозиційний депутат.

Промисловість у кризі через дорогий газ – Азаров

Зі свого боку, прем’єр Микола Азаров в інтерв’ю Першому національному телеканалу вказав на успіхи економічної політики уряду. За його словами, завдяки реформуванню аграрного сектору він стабільно зростає, тоді як приріст фармацевтичної галузі цього року склав 115%, теж завдяки урядовим реформам, наголосив Азаров. Ті економічні проблеми, які наразі відчуває Україна, прем’єр-міністр пов’язує передовсім із високою ціною на імпортний російський газ.

«На жаль, ми маємо падіння в хімічній галузі упродовж останніх 9 місяців. Тому що за такої ціни на газ невигідно виробляти добрива, вони не конкурентоздатні. Традиційні й проблеми металургії, бо галузі є пов’язаними між собою», – так пояснив нинішню економічну ситуацію Микола Азаров. Головним завданням уряду сьогодні він називає отримання Україною нижчої ціни на блакитне паливо.

На відміну від прем’єра, економіст Олександр Жолудь наголошує, що занепад триває в економіці в цілому, і він не спричинений труднощами якихось окремих галузей.

«Падіння є проблемою всієї української економіки. Найбільшою є криза переробної промисловості, і через це бізнесмени недоотримують прибутки, а підприємства роблять менші платежі (ідеться і про податок на прибуток, і про виплати до пенсійного фонду). Падіння зачіпає і громадян, які можуть втратити роботу і недоотримати соціальні виплати», – каже експерт.

Через те, що нині виробляється менше товарів, ніж рік тому, невдовзі можуть постраждати і такі стабільні зараз галузі, як торгівля, прогнозує Олександр Жолудь.

Загалом експерти говорять про те, що українська влада для поліпшення економічної ситуації має ухвалювати більш реальний бюджет, і, відповідно, зменшувати оподаткування найважливіших галузей, а головне – створювати більш прозорі й стабільні умови для інвесторів, зокрема і закордонних, які наразі зменшують свої капітали в Україні. У цьому контексті успіх у підписанні угоди про асоціацію з ЄС покращує економічні прогнози щодо України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.