ЄС змінив правила перебування туристів за шенгенською візою

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 21.10.2013 11:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21977

Тепер на території країн Шенгенської угоди можна провести максимум 90 днів протягом періоду часу в 180 діб.

За новим декретом європарламенту, змінюються правила підрахунку днів за шенгенською візою.

Нові правила стосуються також терміну короткочасного перебування туристів з-за меж ЄС, яким не потрібна віза для в’їзду в Шенген.

Якщо раніше на території країн Шенгенської угоди можна було провести максимум дев’яносто днів на півріччя , починаючи з першого в’їзду в одну з шенгенських країн , то тепер прикордонники будуть робити підрахунок по-іншому. Відтепер закон говорить, що термін максимального перебування в шенгенських країнах становить «90 днів у будь-який період 180 діб».

Тобто , при виїзді з Шенгену на кордоні перевірятимуть, що в попередній виїзду 180- денний термін кількість максимально допустимих днів не було перевищено, передає YLE.fi. Поїздку до Шенгенські країни можна здійснити і за двома візами, якщо пізніша починається відразу після закінчення попередньої. Виїжджати за межі шенгенської зони не потрібно.

Термін перебування буде розраховуватися і в цьому випадку за новою схемою. Перебування з видом на проживання або національною візою однієї з шенгенських країн не вважається короткочасним, тому нові правила до нього не відносяться.

При підрахунку також не враховуватимуться дні, проведені в країнах Євросоюзу, що не входять до Шенгенської зони(Великобританія, Ірландія, Болгарія, Румунія, Хорватія і Кіпр).

На сайті Єврокомісії є калькулятор, за допомогою якого можна підрахувати термін перебування в шенгенських країнах (англійською мовою).


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.