Соціалістичний сервіс. Споживач тепла може тільки платити, бо монополісту однаково тепло в помешканні чи ні

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 21.10.2013 12:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21978

Столичні квартири опалюються попри високу температуру. Кияни скаржаться на спеку в помешканнях і змушені відчиняти вікна.

ЖЕКи та «Київенерго» не можуть порозумітися, хто ж має регулювати температуру. А чиновники обіцяють вирішити це питання. Між тим, на думку декого з експертів, виробникам тепла невигідно зараз відключати опалення, оскільки мешканці за нього все одно заплатять.

Киянка Ніна скаржиться, що після того, як у її «жрущовці» у районі КПІ увімкнули опалення, у квартирі стало неймовірно жарко.

«Увімкнули газ, коли така відкрита плюсова температура. Відкритий балкон, вікна на кухні відкриті, відкрито все, але немає чим дихати в кімнаті. Для чого? На вулиці жарко, потрібно знімати куртку», – скаржиться Ніна.

Хто ж має контролювати опалення? Радіо Свобода зателефонувало у ЖЕК, на балансі якого знаходиться квартира Ніни.

Хто кому регулювальник

«У «Київенерго» дзвоніть і скаржтеся, нехай зменшують температуру. Що я вам можу сказати. Це що ЖЕК вам палить чи що? Ви що не розумієте, що це йде з ТЕЦ», – відповіла диспетчер ЖЕКу.

Але у «Київенерго» Радіо Свобода сказали, що проблему може вирішити саме ЖЕК.

«За інформацією, яку мені надали, ЖЕК може прикрутити вентилі на ваш дім. У підвалі знаходяться вентилі і ЖЕК може їх прикрутити. Тому що ми то тепло дали, а вже ЖЕК може його відрегулювати», – зазначили у «Київенерго».

У ЖЕКу знову сказали, що це не їхня справа.

«Немає у нас такого вентиля. Вони можуть адресувати вас куди завгодно, ті дівчата, які сидять на телефоні», – відповіли у ЖЕКу.

Температуру теплоносія і справді має регулювати «Київенерго», пояснює Радіо Свобода голова наглядової ради цієї компанії Іван Плачков.

«Температура на джерелах витримується в залежності від температури повітря, – відзначає Плачков. – Якщо тепло, вона знижується до 60 градусів, якщо ж вона мінусова, то збільшується до 95. Цю температуру регулює «Київенерго».

Вентилі на батареях допоможуть?

Зараз це питання має бути вирішене на рівні «Київенерго» та ЖЕКів, запевняє Радіо Свобода перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Анатолій Голубченко, проте для цього потрібна їхня спільна робота.

«Спочатку всі кричали холодно – включайте, а тепер, жарко – виключайте, – говорить Голубченко. – Ми не можемо зараз відключити повністю. Якщо ми це зробимо, то система має дуже велику інерцію, і нам потрібно буде знову два тижні для підключення. Тому вийдемо із ситуації тільки за рахунок зниження температури теплоносія. Не тільки за рахунок засувки, яки стоїть у підвалі, але і за рахунок зниження температури у котлі самого носія. Зараз там 60 градусів за графіком, а ми хочемо знизити десь до 50 градусів».

Разом з тим, говорить Анатолій Голубченко, комплексно цю проблему можна вирішити лише якщо у кожній квартирі встановити вентилі на батареях. У такому випадку мешканці самі можуть регулювати температуру. І технічна можливість встановити це є у кожній квартирі, наголошує Голубченко.

«100% є така можливість на кожну квартиру поставити вентиль», – наголошує чиновник.

Кияни заплатять за все

Зараз середня добова температура вища, ніж 8 градусів тепла, відтак за нормативами, опалення мало б бути вимкнене, зазначає Радіо Свобода директор «Інституту міста» Олександр Сергієнко. Але, наголошує він, тут є низка технічних складнощів, йдеться про зношеність обладнання, що унеможливлює безпроблемне регулювання теплоносія. З іншого боку, продовжує Олександр Сергієнко, тут є і людський фактор, оскільки «Київенерго» просто невигідно відключати чи зменшувати тепло.

«Хочеш не хочеш, але вкінці місяця виставлять рахунок за це тепло, хоча людям воно було не потрібне, – розповідає Сергієнко. – «Київенерго» і інші виробники тепла зацікавлені у тому, щоб люди платили, тому що там сидить їхній прибуток. Їм вигідно продати свій товар. За все заплатять мешканці. Саме тому «Київенерго» зараз невигідно возитися з відключенням чи зниженням температури теплоносія».

Якщо ж мешканці встановлюватимуть вентилі на своїх батареях, це дасть можливість лише регулювати температуру у їхніх помешканнях, але, наголошують експерти, без встановлення лічильників тепла, платити доведеться повну ціну.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.