Питання Тимошенко. Рибак каже, що провладні і опозиційні фракції не можуть знайти компроміс щодо долі ув’язненої

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 21.10.2013 15:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21983

Опозиція і представники парламентської більшості не можуть знайти консенсус у питанні екс-прем’єра. За словами спікера, регіонали розглядають варіант направлення Тимошенко на лікування за кордон, у той час як “Батьківщина” наполягає на помилуванні.

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак обіцяє відразу ж направити на підпис Президенту закон, що дозволяє лікування екс-прем’єра Юлії Тимошенко за кордоном, у разі його прийняття парламентом.

"Ви чули заяву Президента, який сказав, що якщо Верховна Рада прийме закон, який дозволяє лікування Тимошенко за кордоном... така можливість є - розглянути, прийняти це рішення - і я направлю його відразу на підпис Президента", - сказав спікер.

Він також зазначив, що була інформація, що опозиція готує законопроект, який вирішить питання лікування екс-прем’єра за кордоном. "На сьогодні я чув від опозиції, що вони піднімають одне питання - помилування Тимошенко", - сказав він.

У той же час, голова Верховної Ради зазначив, що, за його інформацією, кілька законопроектів з цього питання народні депутати планують внести на розгляд Верховної Ради вже цього тижня. На думку спікера, щодо цих законопроектів потрібно буде проводити консультації. "Тут треба, щоб більшість і опозиція погодили свої позиції", - зазначив він.

Спікер також нагадав, що є дві позиції щодо вирішення питання Тимошенко: помилування або лікування. "Що стосується лікування, я бачу, що порозуміння у Верховній Раді є. Що стосується помилування, такого взаєморозуміння серед депутатів немає", - зазначив спікер.

Раніше джерело ZN.UA повідомляло, що означає часткове помилування. За його словами, вирок Тимошенко у "газовій справі" складається з трьох частин: 1) семирічний термін тюремного ув’язнення; 2) заборона на три роки обіймати посади в органах державної влади; 3) компенсація завданих збитків у розмірі 1 млрд 516 млн 370 тис. грн (а це приблизно 200 млн доларів). Місія Кокса-Кваснєвського звернулася до Президента Януковича з проханням про зміну вироку в частині терміну тюремного ув’язнення. Мова йде про зменшення терміну з семи до двох років, які Тимошенко вже відсиділа.

21 жовтня Яценюк завив, що у "Батьківщини" немає інших варіантів звільнення екс-прем’єра, окрім пропозиції європейських партнерів про часткове помилування. Він вважає, що необхідно знайти компроміс щодо звільнення Тимошенко, який влаштував би всіх.

Як повідомлялося раніше, Тимошенко було заарештовано 5 серпня 2011 року під час судового процесу у "газовій справі". 11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив її до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів із Росією у 2009 році. Екс-прем’єр відбуває покарання у Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року.

9 травня 2012 року Тимошенко перевели з колонії до Центральної клінічної лікарні №5 (Харків). Тактику і медикаментозне лікування екс-прем’єра визначають німецькі лікарі з клініки "Шаріте"(Берлін).

4 жовтня Пет Кокс і Олександр Кваснєвський звернулися до президента України Віктора Януковича з клопотанням про помилування Юлії Тимошенко. Юлія Тимошенко у свою чергу заявила, що місія Європарламенту передала їй офіційну пропозицію про можливий виїзд до Німеччини для лікування. Екс-прем’єр-міністр України публічно прийняла цю пропозицію, враховуючи важливість для України підписання угоди з ЄС про асоціацію.

15 жовтня було продовжено на місяць мандат наглядової місії, оскільки поки не було досягнуто головної мети місії - звільнення Тимошенко.

Як відомо, звільнення або направлення на лікування за кордон екс-прем’єра є однією з умов підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Питання підписання Угоди буде розглядатися на саміті Східного партнерства, який відбудеться у листопаді у Вільнюсі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.