Опозиція пропонує нардепам засідати без перерв на округи і комітети

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 21.10.2013 16:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21984

До саміту Східного партнерства у Вільнюсі пленарні засідання Верховної Ради необхідно проводити щотижня, адже законопроекти, необхідні для виконання критерії ЄС, досі не ухвалені парламентом.

Про це заявив Арсеній Яценюк під час Погоджувальної ради в парламенті у понеділок, 21 жовтня, повідомила прес-служба «Батьківщини».

Зокрема, за його словами, це проект закону про внесення змін до Конституції, «які були проголосовані на минулому тижні з гаслами, начебто ці зміни цілком і повністю відповідають висновкам Венеціанської комісії»: «Але опозиція чітко зазначає, що в проекті Президента Віктора Януковича не враховано сім вимог Венеціанської комісії. Окрім цього, є три додаткові вимоги української опозиції».

Яценюк підкреслив, що цього тижня опозиція внесе власний проект змін до Конституції. Він звернувся до спікера дати вказівку апарату ВР, «щоб не було, як минулого разу, зволікань з реєстрацією внесення змін і доповнень до української Конституції».

Він також зупинився на законопроекті про прокуратуру: «Принаймні п’ять базових пунктів законопроекту, внесеного президентом України, не відповідають критеріям і вимогам, які поставила Венеціанська комісія, і тим вимогам, які в першу чергу поставив народ України».

Яценюк наголосив на необхідності негайно в рамках робочої групи за участю чотирьох фракцій напрацювати цей проект закону: «У нас готові всі пропозиції. Ми готові, щоб цей законопроект був внесений спільно як владою, так і опозицією. Але при цьому ми наполягаємо, що цей законопроект повинен чітко відповідати на питання, які задала Венеціанська комісія». Насамперед, за його словами, неприпустимою є функція загального нагляду прокуратури.

Він також зазначив, що на порядку денному Ради стоїть так званий антикорупційний законопроект № 3312. Він уже тричі був у порядку денному, і ні опозиція, ні більшість не голосували за нього: «Цей законопроект передбачає так звану процедуру спецконфіскацій по відношенню до 30 складів злочину, що не відповідає європейським стандартам».

Яценюк звернувся до голови парламенту з тим, аби на нараді керівників фракцій напрацювати спільний законопроект, який би відповідав європейським стандартам «і прийняти антикорупційний законопроект, який буде підписаний так само чотирма фракціями, а не той, який вигідний Міністерству доходів і зборів та Податковій міліції України».

Щодо судової реформи, Яценюк підкреслив, що законопроект Партії регіонів «не враховує жодної пропозиції Венеціанської комісії про підвищення ролі Верховного суду України».

Він повідомив, що опозиція розробила власний проект змін у судовій системі і звернувся до представників більшості пристати на пропозицію опозиції, «підписатись під тим законопроектом, який вже має схвальний висновок Венеціанської комісії, і проголосувати за те, щоб в Україні був не формальний, а фактичний найвищий судовий орган країни – це Верховний суд»: «І таким чином продемонструвати, що ми не на словах, а на ділі дійсно хочемо суддівської незалежності».

Відповідаючи на репліки представників більшості, Яценюк також наголосив, що ще півроку тому опозиція висловила вимогу створення Тимчасової спеціальної комісії з питань внесення змін і доповнень до законодавства про вибори та діяльності ЦВК та закликав представників ПР підтримати цю пропозицію.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.