У музеї села Пархомівка за екскурсії грошей ніколи не беруть

Автор/джерело -  © 5 канал



Дата публiкацiї - 18.05.2006 15:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=220

Сьогодні – Всесвітній день музеїв. Зазвичай, огляд експозицій цього дня роблять безкоштовним. А от у музеї села Пархомівка, що на Харківщині, за екскурсії грошей ніколи не беруть. Хоча з-поміж експонатів – шедеври світового живопису.

Олена Семенченко, завідувачка музею:
- Казимир Малевич відвідував нашу школу. Він закінчив п’ятикласне сільськогосподарське училище – так називалася Пархомівська школа. Що цікаво – це була його єдина офіційна освіта.

Півстоліття тому пархомівський учитель історії Опанас Луньов замислив створити краєзнавчий музей, який згодом став історико-художнім. Докладних спогадів щодо походження експонатів засновник не залишив. Чимало картин мають таблички "невідомий художник". Їх авторство інколи теж приписують комусь із великих, приміром, Ренуару або Гогену. Однак, у музеї гадають, що це перебільшення. Та для мешканців Пархомівки колекція Луньова, у будь-якому разі – предмет гордості.

Селян схвилювали нещодавні повідомлення у пресі, що пархомівська колекція перейшла у приватні руки. Коли про цю історію розповідає завідувачка музею, її звичний тон екскурсовода змінюється на суворіший.

Олена Семенченко, завідувачка музею:
- Ми залишаємся у цьому будинку, ми його орендуєм, так, як орендували раніше, у цукрового заводу. Тобто, ніхто нас не виселяє. Навіщо так от говорити, що держава неспроможна музей утримувати, що колекцію продали. Це – неправда!

18 травня – Всесвітнє свято музеїв. За традицією, цього дня відвідувачів пускають безкоштовно. А у Пархомівському музеї вхід вільний зАвжди - так повелося з перших днів існування сільського Ермітажу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.